Skidstjärnan om stavkaoset: ”Som de vore tandpetare”

Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET
SPORTBLADET

LAHTIS. De går av som plockepinn.

Men Sverige har sitt eget VM-vapen - ett stavfack i lagets husbuss.

Här förvaras stjärnornas stavar för att minska slitage och avgörande stavbrott

– Det är bra för jag behandlar mina stavar som de vore tandpetare, säger Stina Nilsson inför stafetten.

Normannen Martin Johnsrud Sundbys attack uppförsbacken mot Sergej Ustiugov i skiathlon i lördags slutade med ett fall och stavbrott.

Det är ofta i samband med fall som de superlätta kolfiberstavarna klyvs - och det har hänt titt som tätt under VM.

Stina Nilsson bröt sina stavar i samband med sin krasch i sprinten.

– De bröts när jag trillade. När man trillar på dem är det svårt, då ryker de alltid.., säger Stina Nilsson som påpekar:

– De försöker att göra stavarna lättare och lättare och det blir ömtåligare grejer. Det gäller att hålla koll på materialet.

Ibland krävs det bara ett slag på staven för att den ska gå av. Men då finns det i stort sett alltid en osynlig skada på staven sedan tidigare. En skada som åsamkats av en smäll av något slag. Och det är den här formen av slitage som det svenska landslaget minskat.

Strikta rutiner för hur tävlingsstavarna ska hanteras har införts och de svenska åkarna har i stort sett alltid opåverkade tävlingsstavar ut.

– Vi har en alltid ledare under tävling som har ansvar för stavarna, som tar dem från åkarna. Man sköter om stavarna bättre, säger Urban Nilsson, säger vallachef Urband Nilsson.

En annan åtgärd finner vi i landslagets husbuss.

1 av 3

Kaarel Putsep, landslagskoordinator, tar emot i vallabyn intill stadion i Lahtis.

– Stavarna stod tidigare mot husbilen. Och var vi länge på en plats slängde jag in stavrören i själva husbilen. Det är klart att det då blev det en del smällar. Vi funderade på om vi kunde förvara de på ett bättre sätt, berättar han.

När nya husbilen byggdes inför förra säsongen skapade man ett fack.

Kareel Putsep öppnar dörren till det stora skåpet. Varje åkare har sitt eget fack, det är samma nummer som på skåpet inne i husbilen, och där ligger stavrören med tävlingsstavarna.

– Stina var enorm på att bryta stavar förra året, före det här sättet att förvara dem på. Nu sker det när hon ramlar, säger Kareel Putsep.

Stina Nilsson håller med.

– Jag hade ganska många incidenter 2015, jag bröt hur många stavar som helst. Det var självförvållat för jag slänger runt dom hur som helst. Jag tror att har man bra rutiner på stavarna så ökar man chanserna att de håller i en hel tävling, säger skidstjärnan.

När stafetten avgörs under torsdagen kan det bli trångt och risken för incidenter ökar.

Enligt Kareel Putsep har antalet svenska stavbrott minskat den senaste säsongen.

Hur gör andra nationer?

– De har nog stavar som ligger lite var som helst....

Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET
ARTIKELN HANDLAR OM