Junioren hyllas efter succésträckan

Ebba Andersson bäddade för svenskt silver

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Ett par sista goda råd på vägen från en förbannad Anna Haag.

Sedan överraskade Ebba Andersson alla och bäddade för det svenska silvret i VM-stafetten.

– Jag hade ingen aning om hur det gick utan såg henne först när hon gled i kapp här inne. Då tänkte jag bara ”jäklar vad hände där?”, säger Anna Haag.

1 av 14

Efter att Charlotte Kalla först hade jagat ikapp det försprång Anna Haag släppte på förstasträckan tvingades det svenska laget sedan följa hur Kalla tappade sekund efter sekund på Norge och Finland i stafetten. Där och då stod sedan allt svenskt hopp till junioren Ebba Andersson.

Då klev en tämligen förbannad Anna Haag fram till 19-åringen inne i stadionområdet för några sista goda råd.

– Jag sa det hon själv sa i går när vi pratade taktik och påminde henne om det. ”Det här har du gjort förut. Det här kan du. Åk ditt lopp som om det var vilket lopp som helst”.

”Jag blev förvånad”

Andersson tappade mycket inledningsvis och var redan 1,3 kilometer in på sin sträcka 22 sekunder efter ledarduon. Men när norskan Astrid Jacobsen sedan gick ifrån Finlands Laura Mononen fick Andersson upp vittringen.

– Jag hade en tydlig plan att inte stressa ut på min sträcka utan ge mig själv tid att komma in i min egen åkning och hitta flytet. Det tycker jag att jag lyckades bra med. Jag visste att jag skulle ta det mer kontrollerat i början för att hålla hela distansen ut, säger Ebba Andersson.

3,8 kilometer in återstod bara 15 sekunder till Finland och i backen in till växlingen gick Ebba Andersson ikapp Mononen.

– Det var jätteinspirerande att jag fick till en början se hennes rygg och sedan även se att jag närmade mig, säger Andersson.

– Jag blev förvånad när hon kom men jag vet att hon är väldigt stark. Hon var väldigt bra. En stor talang, säger Mononen.

Haag: Tänkte bara jäklar

I målområdet stod samtidigt en minst lika förvånad Anna Haag.

– Jag hade ingen aning om hur det gick utan såg henne först när hon gled i kapp här inne. Då tänkte jag bara ”jäklar vad hände där?”. Det var precis det läget som vi hade velat ge Stina. Så från det har det gått taktiskt precis den vägen vi velat. Det är makalöst och fantastiskt det hon gör på ett så himla bra sätt. Det är väldigt moget gjort.

19-åringen växlade tillsammans med Finland som Stina Nilsson sedan lyckades spurta ner på sistasträckan till ett svenskt silver.

– Jag är oerhört imponerad av vårt tredjesträckstjej. Som hon gör det. Hon går ut i sin egen fart, tappar fort väldigt mycket men känner av hur hennes öppningsfart är och åker verkligen på bästa sätt från start till mål. Det är helt fantastiskt, säger förbundskapten Rikard Grip.

Belöningen väntar också på hotellet där lagkamraterna sett till att Ebba Anderssons önskan att få fira med kladdkaka ska bli verklighet.

– Då blir jag nöjd, säger 19-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM