Läkaren: Övergrepp på idrottens själ

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116
SPORTBLADET

LAHTIS. Efter att landslagsläkaren Per Andersson mött sina kollegor berättade han för Sportbladet att han stod ensam.

Nu skriver han ett öppet brev i DN där han går till attack mot sina läkarkollegors etiska val.

”Medicinska landvinningar har använts för övergrepp på idrottens själ”, skriver han.

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116
Svenske landslagsläkaren Per Andersson.

Det var i spåren av den infekterade debatten om astmamedicin och användandet av nebulisatorer och andra andningsmaskiner som skidläkare från flera länder träffades för att diskutera sin hållning tillsammans med lungmedicins-experter.

Efteråt mötte Sportbladet upp svenske läkaren Per Andersson – som var mycket tagen.

– Vi står nog rätt ensamma, ja, sa han och fortsatte.

– Som vi har sagt tidigare så finns det olika etiska utgångspunkter och uppenbarligen olika behandlingstraditioner kring övre luftvägsinfektioner. Vi har olika synsätt på hur vi ska ta det här vidare och hur vi ska hantera frågan.

Nu har den svenske läkaren skrivit mer om sina tankar i ett öppet brev i Dagens Nyheter. Och han är starkt kritisk mot sina läkarkollegor.

”Rädd för längdskidåkningen”

”Bilden av platsen (Lahtis red. anm.) som lät mig fascineras och inspireras gav mig istället associationer till förljugenhet och sorg som orsakats av att idrottares drömmar krossats av metoder som var avsedda för att om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta”, skriver han och fortsätter med att säga att ”medicinska landvinningar används för övergrepp på idrottens själ”

Han beskriver hur illusioner om en naturlig idrott grusats och etiska värderingar förändrats vilket gör att medicinska val blir lika viktiga som vallning.

”Tyvärr grumlas det förväntansfulla av en tävling som föregår i det fördolda, en tävling där medicinska framsteg övertrumfar år av träning och fäste under skidorna.”.

I en intervju till brevet berättar Andersson att han är rädd för idrottens riktning efter mötet.

–  Jag blev rädd för vart längdskidåkningen är på väg. Det här inte en bild jag vill förmedla. Jag vill inte att våra barn om fem år ska veta att 80 procent av elitåkarna ligger med nebulisatorer efter loppen.

DN: Är det så?

– Nej, inte nu men om fem år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM

Astma