Udominates kollaps: ”Årets sämsta insats”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN LÖF, BILDBYRÅN
Luleå körde över Udominate i den första finalmatchen.

Udominate Basket hade bara förlorat en match den här säsongen och är stora favoriter till guldet.

Men Luleå körde över värsta rivalen med 69–41 i den första finalen.

– Inställningen måste alltid finnas där, men jag vettefasen om den fanns där i dag, säger tränaren Bo Ågren Malm.

Men regerande mästarna Luleå visade direkt att de inte har tänkt ge bort titeln.

Udominate, som vunnit fem av fem möten med värsta rivalen den här säsongen, gick inte att känna igen i den första finalen på hemmaplan.

Luleå kopplade greppet direkt och gick ifrån till 11-2. Ledningen växte till 21-6 i paus och hemmalaget var chokat.

– Vi kom ut med mycket energi och spelade jäkligt bra försvar. Vi hade det som game plan att gå ut och tuta och köra från start och de trycker jag att vi visade i dag, säger Allis Nyström i NSD:s webbsändning.

Trepoängskyttet fungerade inte alls för Umeå som bara satte en av femton i första halvlek. Det blev inte bättre i andra

Luleå sköt inte bättre från trepoängslinjen men kontrollerade returtagningen och spelade ett betydligt tuffare försvarsspel. Samtidigt ställde samspelet mellan Anna Barthold och Jelena Antic till stora problem för Umeå.

”Det är så här bra vi är”

Hemmalaget fick inte alls till sin offensiv och såg panikslaget ut i den tredje perioden som Luleå avslutade i ledning 48-30. Det blev till slut seger med 69-41 och 1-0 i finalserien i bäst av fem.

– Det är så här bra vi är när vi spelar bra basket, då är det svårt att stoppa oss. Siffrorna får visa det själv, säger Allis Nyström och fortsätter:

– Vi kommer ut mycket mer aggressiva och verkligen visar att vi vill det här väldigt mycket. Det visar vi från start och då är det svårt att få stopp på oss.

Besvikelsen var stor i Umeålaget efter förlusten.

– Sämsta insatsen för året. Vi skjuter 2/24 från trepoängslinjen. Det är inte vad vi brukar göra och så är vi lite ofokuserade i försvar så de får enkla poäng under korgen, säger coachen Bo Ågren Malm som var besviken över inställningen hos spelarna.

– Inställningen måste alltid finnas där, men jag vettefasen om den fanns där i dag. Vi måste ställa frågan till spelarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM