Sjödins besvikelse: Hon har inte ringt!

avKristoffer Bergström

Foto: Peter Wixtr öm / AFTONBLADET / 85326
Simon Sjödin.

Simon Sjödin ställs utanför den svenska VM-truppen.

31-åringen är besviken på beslutet – och på förbundskaptenen Ulrika Sandmarks behandling av honom.

– Jag ska inte behöva gå in på Sportbladet och läsa vad som hänt, säger han.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR�N
Förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Det stormar om Simon Sjödin igen.

Veteranen har med åren blivit en informell ledare för de svenska elitsimmarna. Hans betydelse för sammanhållningen demonstrerades 2014 då Sarah Sjöström, Jennie Johansson och Michelle Coleman öppet protesterade mot att deras träningskamrat ratades till kortbane-VM.

Därtill har Simon Sjödin varit framgångsrik i bassängen: både 2013 och 2015 tog han sig till VM-final på 200 meter medley (båda gångerna blev han åtta).

”Hoppas på en till chans”

I slutet av juli går VM i Budapest. Simon Sjödin hade planerat att simma där, möjligen kunde det bli karriärens sista långbanemästerskap, men resultaten i Swim Open i Stockholm för två veckor sedan var så svaga att han inte kvalade in. På 200 meter medley var han nio tiondelar för långsam.

Under onsdagen presenterade Ulrika Sandmark den tio personer starka truppen till VM. Åtta simmare hade klarat kvaltiden medan Sophie Hansson och Victor Johansson fick wildcards. Simon Sjödin är inte med.

– Jag gjorde inte tiden som krävdes men hade hoppats att förbundskaptenen visste vad jag är kapabel till och hade tagit ut mig på wild card. Jag levde på hoppet men... nej, tydligen inte, säger han.

Vad berodde misslyckandet på?

– Jag har analyserat det utan att komma underfund med varför det gick snett. Jag har tränat bra och kvaltiderna ska jag göra under vilka omständigheter som helst. Jag hoppas på en till chans.

Hur fick du beskedet?

– Hon har inte hört av sig alls, förbundskaptenen, så jag fick veta på samma sätt som alla andra. Jag har varit i landslaget i tio år och tycker att hon kan ringa ett samtal och berätta vad som försiggår. Jag ska inte behöva gå in på Sportbladet och läsa vad som hänt.

”Han får titta på mejlen oftare”

Ulrika Sandmark menar att hon enbart baserade urvalet på resultat. Sjödin var helt enkelt för långsam i Stockholm för att ta sig till Budapest.

– Jag vet faktiskt inte varför han inte är med. Det är tuffa tider för att kvala in, men det ska inte vara några problem för honom egentligen, säger förbundskaptenen.

Han kunde inte få ett wildcard med tanke på tidigare VM-finaler?

– Nej. Det tycker jag inte. Det finns ingen anledning att ta med honom med de tiderna. Han simmade fyra lopp, det var inte bara en dag det inte gick bra.

”Just nu känns det tungt...”

Han är populär i gruppen. Har du vägt in det i beslutet?

– Nej. Då hade det funnits många man skulle plocka ut för sammanhållningens skull.

Hur ser du på hans kritik att du inte ringde på förhand?

– Jag har kontaktakt honom innan Swim Open vid tre tilfällen. Han är inte jättebra på att svara. Han får titta på sina mejl lite oftare och svara på dem.

Sjödin och Sandmark ska ha ett möte under torsdagen där de ska reda ut simmarens framtidsplaner. Gör han pangtider under våren finns en liten chans att få komma med i VM-truppen trots allt, enligt förbundskaptenen. Annars är det inte otänkbart att Simon Sjödin slutar efter säsongen, vilket betyder att OS i Rio förra året blev hans sista långbanemästerskap.

– Jag kör året ut och det blir kortbane-EM i Köpenhamn. Jag har lite andra grejer på gång, jag ska på läger med Chad Le Clos fyra veckor i maj och det går inte att backa ut ifrån. Men nu känns det tungt, jag saknar motivation, säger Simon Sjödin.

ARTIKELN HANDLAR OM