Kallas stötteperson: ”Trivs väldigt bra”

Foto: Privat
Sol, varmt och underbara vyer. Då åker shortsen fram.
SPORTBLADET

När det norska och svenska landslaget lämnat Sognefjell finns en lysande stjärna kvar.

Men Charlotte Kalla är inte ensam.

Två av team Kallas nyckelpersoner finns på plats – tränaren och systern, som är fysioterapeut.

– Det känns som en jättestor förmån att umgås med Cecilia, jag trivs väldigt bra i hennes sällskap, säger Charlotte Kalla till Sportbladet.

Foto: Privat
Tränaren Magnus Ingesson och systern Cecilia Kalla inne i vallaboden.

Förra veckan snurrade norska och svenska landslagsåkarna runt på de preparerade spåren i Sognefjell i Norge.

Den här veckan är det Charlotte Kalla som står för stjärn­inslaget.

Sveriges stora OS-hopp anlände i fredags, hann hälsa på ­sina vänner i landslaget innan de åkte hem och hon kastade sig ut på sitt fortsatta privatspår.

Ser fram emot fristilen

Fokus under dagarna i Norge är tydligt.

– Det är skidåkning som är prio. Det blir två pass skidor om dagen och mycket teknikarbete. Vi kommer att filma, köra ­lite fart och impulser.  Det är väldigt bra förutsättningar för teknik­arbete här. Det är lika mycket ­fokus på klassiskt som på skejt. Och att fortsätta åka så effektivt som möjligt, krafterna ska gå i rätt riktning så mycket som möjligt, säger Charlotte Kalla på ­telefon till Sportbladet.

OS innehåller flera lopp i fristil, är ditt huvudfokus där?

– Det är mycket fristilsloppen som jag ser fram emot den här säsongen. Helst i OS och tio ­kilometer. Samtidigt handlar det om att fortsätta jobba på den fina klassiska åkningen som jag har haft de senaste säsongerna. Och bibehålla den känslan och helst utveckla tajmingen ytterligare och hitta rätt i tyngdöverföringen.

Systern en viktig del

Med på lägret i Sognefjell finns förstås också Magnus ­Ingesson, tränaren som arbetat nära Charlotte Kalla i tio år. Klubbkompisen Jennie Öberg är också där som träningssällskap, samt systern Cecilia.

Charlotte började samarbeta med sin syster för ett år sedan när satsningen på ett eget team startade.

– Vi hittade ett bra sätt att ­arbeta under fjolåret. Hon finns verkligen med som en resurs och stötteperson ute på läger. Dels för att hon är duktig på att behandla, men också för att hon fungerar som den som förstår och ser. Det är Stefan Thomson (fystränare) som lägger upp hur vi ska jobba med styrka, rörlighet. Men hon kan förmedla det hon ser till Thomson vilket är viktigt, förklarar Charlotte Kalla.

”Hittat en bra balans”

Systerns närvaro fyller också en social funktion.

Ibland kan systrarna steppa ur sina roller och bara vara – systrar.

– Så blir det vid alla samtal man har vid middagar och så. Jag tycker att vi har hittat en bra ­balans.  Jag trivs jättebra i Cecilias sällskap och har ett jätte­stort förtroende för hennes ­kunskaper och färdigheter, ­säger Charlotte Kalla.

Foto: Privat
Både det svenska och norska landslaget har lämnat Sognefjell, då finns det extra myclet plats över i de norska träningsspåren.

Betydelsen av att ha närheten till Magnus Ingesson har varit den drivande faktorn till att Charlotte Kalla valt att stå utanför svenska skidlandslagets träningsgrupp under försäsongen för andra året i rad.

– Det är en stor trygghet då jag vet hans träningsfilosofi och han vet hur jag fungerar. Vi har många erfarenheter av bra saker och högt tak och kan utveckla sådant som kan bli ännu bättre. Det går på ett helt annat sätt nu när vi har möjlighet att träffas så här och få kontinuitet i det jobb som vi ska göra, säger Charlotte Kalla.

Andra säsongen ihop

I sitt team har skidåkaren, som tog tre VM-medaljer i vintras, också hjälp med presskontakter, sponsorer och mental rådgivning.

Team Kalla är bara inne på sin andra säsong, men flera av relationerna har vuxit sig starka ­under längre tid än så.

Och medarbetarnas inställning gör skidstjärnan och ­chefen glad, ja hon låter nästan lite förvånad.

– Det känns som att alla som jag jobbar med är intresserade av att jag ska få det bättre, säger hon.

FAKTA

Charlotte Kalla om teamet som ska föra henne mot medaljerna

Magnus Ingesson

Roll: Tränare. Samarbetet inleddes under tiden som Magnus Ingesson var tränare för U-landslaget. Han var senare förbundskapten för längdlandslaget.

Charlotte Kalla: ”Magnus är verkligen spindeln i nätet. Han betyder otroligt mycket för mig när jag ska lägga mitt träningspussel och även de andra bitarna när jag ska hitta balans mellan återhämtning och uttag.”

Cecilia Kalla

Roll: Fysioterapeut. Syster till Charlotte. Började samarbeta professionellt förra året när Charlotte inledde sin privata satsning.

Charlotte Kalla: ”Jag trivs jättebra i Cecilias sällskap och har ett jättestort förtroende för hennes kunskap och färdigheter”.

Stefan Thomson

Roll: Fystränare/fysioterapeut. Stefan Thomson har hjälpt Charlotte Kalla i ett par år.

Charlotte Kalla: ”Han är superviktig.
Han har ett spännande tänk när det gäller styrkeutveckling och att skapa mycket
möjligheter med så få begränsningar som det går.”

Thomas Nilsson

Roll: Mental rådgivare.

Charlotte Kalla: ”Min psykolog. En jätteviktig person. Vi har regelbunden kontakt. Det är inte så att vi pratar varje vecka, men vi har kontakt via sms eller mejl och periodvis kan det vara daglig kontakt. Det är svårt att förutspå behovet.”

Torbjörn Nordvall

Roll: Pressansvarig. Var tidigare presschef för svenska skidlandslaget. Har hjälpt Charlotte Kalla i flera år.

Charlotte Kalla: ”Han är så himla klok och har stenkoll. Jag har stort förtroende för Torbjörn, han har ett brinnande engagemang”.

Olle Håkanson

Roll: Ny manager. Tog över rollen ­efter Keith Karlsson i vintras. Jobbar för marknadsföringsbyrån Håkanson ­United.

Charlotte Kalla: ”Det är ett ganska nytt samarbete och det tar tid att lära känna varandra. Det kommer väl inte att bli
några stora förändringar, men det är ett långsiktigt tänk.”