Mejla

Patrik Brenning

Betalade mördaren 385 miljoner kronor

Brenning om omtalade dokumentären: Vilket ansvar bär idrotten för morden?

Samtidigt som Aaron Hernandez fick hundratals miljoner kronor som firad idrottsidol levde han ett dubbelliv som mördare.

Detta behandlas i en ny dokumentär om stjärnan men den viktigaste frågan blir tyvärr aldrig besvarad.

Vilket ansvar bär idrotten för morden?

Hur är det att vara idrottsstjärna i dag? Hur är det att gå från pank till miljardär? Går det att förbli ”normal” när du tvingas leva ett liv skyddad bakom höga murar men på något sätt ändå alltid i världens rampljus?

Jag undrar verkligen. Om inte annat hur de orkar och extra mycket så efter att ha sett dokumentären om den amerikanske fotbollsspelaren Aaron Hernandez på Netflix.

I Hernandez fall blev det där dubbellivet verkligen bokstavligt. Amerikanen levde det förväntade livet som hyllad stjärna i amerikansk fotboll i ett jättehus i Massachusetts tillsammans med fru och dotter. Samtidigt ordnade klubben New England Patriots en hemlig hyreslägenhet till sin stjärna dit han kunde fly rampljuset för att röka på och umgås med sina i flera fall kriminella vänner.

Ena månaden var Hernandez enligt anklagelser med vid drive by-skjutningar. Nästa skrev han på proffskontrakt värda 385 miljoner kronor.

Bokstavligt talat alltså, det här hände under juli och augusti 2012.

Aaron Hernandez var superstjärna som tight end i New England Patriots.
Aaron Hernandez var superstjärna som tight end i New England Patriots.

Sporten lade rälsen till brottsbanan

Dokumentären väcker såväl sympatier som avsky för idrottaren och mördaren Hernandez men lyckas trots tre långa delar aldrig svara på de viktigaste frågorna. Varför blev en människa som hade allt en mördare? Hade någon kunnat stoppa honom?

Var det pappans misshandel som skapade psykologiska sår Hernandez aldrig lärde sig att hantera? Var det upplevelserna av det sexuella utnyttjandet från en barnpassare som förvandlade honom till ett monster?

Eller har till och med idrotten ett ansvar för Aaron Hernandez offer?

Vad som blir uppenbart i dokumentären är att sporten knappast gjorde något för att slita bort stjärnan från brottets bana. Kanske hjälpte den till och med att lägga rälsen.

Den första allvarliga brottsmisstanken mot Hernandez är från 2007, under den då 17-årige amerikanens tid på college i Florida, när han oprovocerat slog en barägare så våldsamt att dennes trumhinna sprack.

Trots misshandeln valde ägaren aldrig att anmäla Hernandez. Att 17-åringen redan var en älskad idrottshjälte i staden kan mycket väl ha spelat in i det beslutet. Att tonåringens sällskap för kvällen var lagkamraten Tim Tebow, då en nationell profil och en av college-sportens mest hyllade stjärnor, gjorde knappast situationen mindre prekär för offret.

För vad hade det egentligen inneburit för barägaren om han drivit en rättslig process mot en redan då älskad idrottare? Vilket pris hade han själv tvingats betala?

Men frågan är också vad upplevelsen gjorde med Aaron Hernandez? Den där känslan av att bokstavligt talat stå utanför lagen tack vare din status som idrottare.

Aaron Hernandez greps i sitt hem i Attleborough i Massachusetts 2013.
Aaron Hernandez greps i sitt hem i Attleborough i Massachusetts 2013.

Var bisexuell i hemlighet

Redan en månad senare utreddes Hernandez för en skjutning i Gainesville, men inte heller de misstankarna ledde till något åtal. Allt detta samtidigt som Aaron Hernandez idrottsliga succé bara fortsatte.

2010 draftades han av storklubben New England Patriots. Fotbollsspelaren Aaron Hernandez levde ett liv på arenorna och i sitt jättelika hus – samtidigt som människan Aaron Hernandez tilläts fortsätta ett annat i sin anspråkslösa lägenhet.

I dokumentären pekas Aaron Hernadez ut för såväl ett dubbelmord 2012 som ett mordförsök 2013. Detta alltså samtidigt som han spelade i NFL.

Motivet till dubbelmordet ska ha varit att ett av offren spillde en drink på Hernandez på en nattklubb. Mordförsöket var på hans langare och vän Alexander Bradley som senare själv vittnade om att idrottsstjärnan var skytten.

Polisen beskriver i dokumentären deras instinktiva reaktion när fotbollsstjärnan dök upp i utredningarna. Att en så rik och firad idrottsstjärna knappast skulle vara inblandad i sådana saker. Att det måste vara en slump.

Hernandez friades i båda fallen.

Det var istället mordet på Odin Lloyd i juni 2013 som till sist krossade Aaron Hernandez dubbelliv. Loyd var tillsammans med systern till Hernandez fru och sköts i ett industriområde i närheten av fotbollsstjärnans hus. Allt pekade mot Aaron Hernandez och i april 2015 dömdes han till livstids fängelse för mord.

Aaron Hernandez pekades ut för dubbelmordet på Daniel de Abreu och Safiro Furtado i Boston 2012.
Aaron Hernandez pekades ut för dubbelmordet på Daniel de Abreu och Safiro Furtado i Boston 2012.

Polisen har aldrig kunnat fastställa något motiv men en teori som utreddes var att Loyd fått kännedom om Hernandez sexuella läggning. Även under rättegången om mordförsöket på Alexander Bradley ville åklagaren hävda att Hernandez liv i garderoben ledde till hans ursinne och våldsamma uppträdande.

Det har än i dag inte funnits någon aktiv spelare i NFL som varit öppet homo- eller bisexuell. En relevant fråga i dokumentären är också hur Aaron Hernandez påverkades av att leva som hela USA:s manliga idrottshjälte samtidigt som han kände sig tvingad att hålla sin egen sexuella läggning hemlig.

Aaron Hernandez under rättegången.
Aaron Hernandez under rättegången.

Tog sitt eget liv i fängelset

Den 19 april 2017 tog Aaron Hernandez sitt eget liv i fängelset i Massachusetts. Två dagar före självmordet hade en radiostation outat den tidigare fotbollsstjärnan som gay med orden att han ”varit tight end såväl på som utanför planen men nu är en wide receiver”.

Fem dagar före självmordet hade Hernandez samtidigt blivit friad från dubbelmordet 2012 (trots att bilen som användes vid brottet hittats gömd i hans kusins garage) och fotbollsstjärnan hade vid den här tidpunkten också överklagat sin livstidsdom för mordet på Odin Loyd.

Men varför då ta sitt liv?

En teori är att självmordet skulle vara ekonomiskt motiverat, då det genom gamla skrivelser i delstatens lagar friade Hernandez från alla då pågående brottsutredningar och därmed kunde ge hans fru och dotter mer pengar. En annan icke uttalad tes är att beslutet kan ha haft något med radiosändningen att göra. Men det finns en tredje också.

Efter Hernandez död lät familjen obducera 27-åringens hjärna. Expertens utlåtande var att hon ”aldrig sett så omfattande skador på en så ung person tidigare” och diagnosticerade Aaron Hernandez med CTE. En typ av hjärnskada orsakad av fysiskt trauma mot huvudet som drabbat många före detta amerikanska fotbollsspelare och som kan leda till impulsivt och aggressivt beteende.

Patriots coach Bill Belichick tillsammans med Aaron Hernandez.
Patriots coach Bill Belichick tillsammans med Aaron Hernandez.

I Hernandez fall var skadorna också av sådant slag att de kan ha tagit så länge som ett decennium att utveckla.

Var det anledningen till självmordet? Var det också en förklaring till Aaron Hernandez dubbelliv som idrottsstjärna och mördare? Det är tyvärr omöjligt att säkert veta.

Klart är att Aaron Hernandez tog med sig många hemligheter ner i graven. Lika klart är att han lämnade idrotten med minst lika många frågor att ställa sig.

Ska sporter där de aktivas hälsa offras vara tillåtna? Men kanske allra mest trots allt: Varför anklagas, utreds och döms så många av världens allra mest framgångsrika idrottare för grova brott?

Är det bara deras fel eller bär idrotten, och därmed alla vi som älskar och konsumerar den, också ett ansvar?

”Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez” finns att se på Netflix.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.