Sprickan i silverlaget

Av: Emil Eiman Roslund, Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

ANTHOLZ/STOCKHOLM. De tog VM-silver tillsammans.

Men de kommer att fira var för sig.

– Vi är inte vänner, vi är lagkamrater, säger Lisa Vittozzi.

Italienskorna Dorothea Wierer och Lisa Vittozzi bildade halva mixedstafettlaget som blev tvåa bakom Norge i det första skidskytteloppet i VM i Antholz. Men bakom deras leenden på prispallen som de stod på tillsammans döljer sig en spricka mellan landsmaninnorna.

– Jag och Dorothea Wierer har två motsatta personligheter och då kommer man inte alltid överens. Vi är inte vänner, vi är lagkamrater och respekterar varandra, sade Liza Vittozzi i en intervju med italienska Messaggero Veneto för några dagar sedan.

Men Dorothea Wierer menar att relationen med Vittozzi är god.

– Vi är vänner och lagkamrater. Men självklart blir jag irriterad över att hon berättar om detta nu, säger Dorothea Wierer till NRK.

Förutom att de inte alltid kommer överens sägs Vitozzi ha stört sig på att Wierer valde att nobba förra årets VM-stafett.

– Vi var etta och tvåa i världscupen (som Wierer senare vann), och så fick hon stå över stafetten. Jag gillade inte beslutet och tog det väldigt dåligt, säger Vittozzi.

Dorothea Wierer och Lisa Vittozzi.
Foto: LINN NORDSTRÖM
Dorothea Wierer och Lisa Vittozzi.
Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

Stöttas av mamma

Vittozzi får stöd av sin mamma Nadia Fontana som hyllar sin dotters val att tala ut.

– Det var respektlöst gjort mot Lisa när ledarna lät Wierer vila, det är inte Wierers fel utan tränarna som inte kunde hantera situationen. Lisa accepterade det inte, och det kommer hon aldrig att göra, säger Nadia Fontana.

Vid dagens presskonferens efter mixedstafetten satt silvermedaljörerna bredvid varandra och höll god min.

– Det var lite nervöst i dag, jag är nöjd med mitt lopp och lagets insats, säger Lisa Vittozzi.

Nästa gång under VM som Vittozzi och Wierer kommer att åka som en del av ett lag igen blir damernas stafett som avgörs den 22 februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN