Johaug överlägsen – Andersson missade pallen

TRONDHEIM/STOCKHOLM. Therese Johaugs överlägsenhet dödade all spänning.

Efter den avslutande etappen av SkiTour 2020 vill åkarna se förändring.

– Det skulle kunna ha varit en annan utformning för att behålla spänningen, säger Ebba Andersson.

Den svensk-norska touren avgjordes med en jaktstart, men med en totaldominant Therese Johaug uteblev spänningen. Heidi Weng spurtslog visserligen Ingvild Flugstad Östberg om andraplatsen, men kampen om pallplatserna i själva loppet skapade ingen dramatik. 

Johaugs överlägsenhet gjorde även att stora delar av fältet fick starta i en så kallad vågstart för att inte riskera att bli varvade.

– Jag förstår om det inte är så lätt att hänga med, jag hänger knappt med själv, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Slog rekordet

Johaug vann etappen överlägset och tog säsongens 18 världscupseger. Därmed lämnar hon Marit Björgen bakom sig och går upp i ensam topp i flesta världscupsegrar på en säsong.

Ebba Andersson slogs om en pallplats, men kunde inte rå på varken Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen eller Krista Pärmäkoski. Det blev därmed en ny fjärdeplats i SkiTour 2020.

– Jag har gjort det jag kunnat varje etapp, men det har inte räckt längre än till en fjärdeplats, säger Andersson.

”Önskat masstart”

Svensken hade gärna sett ett annat upplägg under den avslutande etappen för att skapa mer dramatik.

– Det skulle kunna ha varit en annan utformning för att behålla spänningen. Där finns det kanske lite utvecklingspotential. Jag hade önskat en masstart, säger Andersson.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen håller med.

– Man får utvärdera om man ska göra något som favoriserar andra färdigheter. Det har inte varit något spänning om vem som ska på pallen i alla fall. Det har nog varit många stilstudier för det är många som har gått själva, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.