Domen skakar om friidrotts-VM

Alberto Salazar stängs av i fyra år

Nikes och amerikanska friidrottsförbundets storsatsning på långdistanslöpning skakas av en dopningsskandal.

Chefen för centret i Oregon, Alberto Salazar, stängs av i fyra år för att ha försett löpare med dopning och portas från VM.

Salazar har tidigare tränat brittiske legendaren Mo Farah och coachar i dag VM-vinnaren på 10 000 meter Sifan Hassan.

Det var i en BBC-dokumentär 2015 som tränaren Alberto Salazar anklagades för att ha dopat sina aktiva. Anklagelserna kom från flera före detta tävlande och medlemmar i tränarstaben som menade att Salazar 2002 bland annat ska ha dopat den amerikanske stjärnlöparen Galen Rupp som tog OS-silver på 10 000 meter i London 2012.

”Vinster viktigare än hälsan”

Tränaren har trots utpekandena kunnat fortsätta sin karriär och coachar bland annat nederländskan Sifan Hassan som vann VM-guld på 10 000 meter den gångna helgen. Tills nu.

Den amerikanska antidopningsorganisationen Usada stänger nu av Salazar i fyra år. Organisationen skriver att tränaren ”organiserat och möjliggjort dopningsbrott” som huvudtränare för löparsatsningen Nike Oregon Project. Amerikanen ska bland annat ha levererat testosteron till flera aktiva och även ha försökt störa dopningskontroller.

Straffet kommer efter en fyra år lång utredning och även Salazars kollega Jeffrey Brown stängs av i fyra år.

– Mr Salazar och Dr. Brown har under sitt arbete för Nike Oregon Project bevisat att vinna var viktigare än hälsan för de aktiva de tagit på sig att skydda, säger Usadas chef Travis Tygart i ett uttalande.

Tränade Mo Farah

Salazar skriver i ett uttalande på Nike Oregon Projects hemsida att han är ”chockad” över domen.

”Oregon Project har aldrig och kommer aldrig tillåta dopning. Jag kommer överklaga och ser fram emot att den här orättvisa och utdragna processen ska få det slut jag vet är det rätta”, skriver tränaren.

Tidigare tränade även brittiske legendaren Mo Farah under Salazar men deras samarbete bröts 2017.

Internationella friidrottsförbundet bekräftar att Salazar, på begäran från det amerikanska friidrottsförbundet, nu portas från VM.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.