Världsrekordhållarens tårar – bryter

DOHA/STOCKHOLM. Han är tidernas bästa tiokampare.

Men smärtan tvingade Kevin Mayer att ge upp trots att han var i ledning.

– Jag grät precis före hoppet. Inte för att jag var ledsen utan för att jag var arg, säger han till Sportbladet.

Kevin Mayer är världens bästa tiokampare genom alla tider efter otroliga 9126 poäng vid tävlingar i Talence i fjol.

Men fransmannens två senaste mästerskap har varit kantade av motgångar. I fjol tog EM i Berlin slut redan i längdhoppet där han gjorde tre övertramp och även årets VM utvecklade sig till en mardröm.

Avbröt tårögd

Mayer öppnade bättre än sin världsrekordserie de första fyra grenarna, tappade lite på 400 meter och sedan var olyckan framme under andra dagens inledning där Mayer drog på sig en muskelskada i vaden.

Han gjorde trots det en bra diskustävling men stavhoppet, normalt en specialgren, blev för tufft. Fransmannen värmde inte upp alls utan lade upp ribban på blygsamma 4,70 och stegade upp en kort ansats.

I första försöket avbröt han direkt med tårar i ögonen. Trots det försökte han en andra gång – men fick återigen bryta ansatslöpningen.

Flera bröt tiokampen

I tårar tackade han publiken och avbröt VM. När Sportbladet pratar med Mayer berättar han att problemen började för en månad sedan och att osäkerheten funnits med i ett par grenar.

I ansatsen till stavhoppet var huvudet helt tomt.

– Jag tänkte ingenting. Jag var bara där. Jag ville bara hoppa. Jag ville göra mig själv hård, så att jag inte kände någonting. Publiken var fantastisk, så det var ett stort ögonblick. Jag gav allt, till slutet och ångrar inget, säger han.

Tiokampens andra dag skördade fler offer. En tänkbar medaljkandidat var Lindon Victor från Grenada, men hans absolut bästa gren, diskus, slutade med tre ogiltiga kast och noll poäng. Även tysken Kai Kazmirek nollade, i hans fall på 110 meter häck.

Fredrik Samuelsson gjorde ett svagt lopp på 110 meter häck medan diskusen, 42,71, låg i paritet med vad han brukar prestera.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN