Duplantis planerar egen gala i Uppsala

Vill ta hela världseliten till Sverige

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

Här rycker förre världsmästaren Sam Kendricks in som reporter.

Han debuterar med ett präktigt avslöjande:

Armand Duplantis ska hålla en helt unik stavhoppsgala i Sverige.

Det är dagen före Bauhaus-galan i Stockholm. Presskonferensen med Armand Duplantis har pågått i tio minuter och frågorna sinar när mannen intill fattar mikrofonen.

– Så Mondo, jag vill veta en sak...

Det är Sam Kendricks, den amerikanske konkurrenten och nära vännen som är i Sverige för att tävla. Världsmästaren från 2017 tar ordet:

– Jag har hört från den förra världsrekordhållaren (Renaud Lavillenie) att du ska hålla i nästa All Star Perche. Har du valt stad till nästa år?

Armand Duplantis fick frågan av Sam Kendricks.
Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis fick frågan av Sam Kendricks.

”Idén dök upp 2018”

Duplantis skrattar till. Knycker på axlarna.

– Jag kan inte lova nästa år. Men det kommer hända. Det är ett löfte. Men stad? Kanske den som vill ha det mest.

All Star Perche är namnet på den årliga stavhoppsgala som Lavillenie arrangerar i sin hemstad Clermont-Ferrand. Men ska den alltså flytta till Sverige, ett land som haft höjdhoppsgalor men inget liknande i stav? Vad har vi missat?

Vi tog Armand Duplantis åt sidan för att reda ut saken.

– Idén dök upp efter All Star Perche 2018: när jag slår världsrekord ska jag ha min egen gala. Men det är en svår tid att planera något. Inget är definitivt. Varken när, var eller hur vi ska göra det.

Vad har du för vision för galan?

– Det ska bli liknande Renauds. Inomhus. Det blir bara stavhopp. De bästa i världen ska komma, inga problem, det kan vi ordna.

”Promotar en gala som inte finns”

Du bor i Uppsala. Blir den där?

– Kanske. Just nu är det nummer ett.

Hur skulle du sätta en typiskt svensk prägel på din gala?

– Haha, nu ska jag promota en gala som inte ens finns än. Men publiken kommer få mig. Du får världens bästa tävlande. Jag kommer hoppa högt, försöka nå mark som ingen har vidrört förut. Inte många svenskar har sett mig hoppa sedan jag slog världsrekord, så jag vill visa alla i Sverige vad jag kan.

Kendricks och Duplantis möts på Stockholm Stadion på söndag. Om amerikanen håller i intervjuerna efteråt återstår att se.

Publicerad:

LÄS VIDARE