Sveriges kollapsade mot Tjeckien

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

RIGA. Sverige hade en 17-poängsledning och en fot i åttondelsfinalen.

Men efter en svensk kollaps blev det förlust med 71–64 mot Tjeckien.

– Jag är förbannad så in i helvete. Jag känner att vi gav dem matchen, säger Amanda Zahui till Sportbladet.

Sverige vann EM-premiären mot Montenegro i går och redan i dag väntade en match om en plats i åttondelsfinalen mot Tjeckien.

Efter mycket slarv i det svenska laget kunde Tjeckien komma tillbaka till 14–14 när den första perioden var slut.

Tjeckien gick upp i ledningen i början av andra, men efter två raka treor av Frida Eldebrink och Louice Halvarsson gjorde Sverige ett ryck. Det fortsatte och när Amanda Zahui satte en trea i slutsekunden hade Sverige 44-30 i halvtid. 

Med en trygg ledning i början av tredje började det svenska kollapsen. Tjeckien gjorde 12–0 på Sverige och kom tillbaka till 44–52 innan Binta Drammeh bröt poängtorkan med en trea.

”Är dålig förlorare”

Kollapsen fortsatte sen och inför den sista perioden var ledningen bara 53–52. Tjeckien gick upp i ledningen i den fjärde perioden och fortsatte sedan med att sätta allt samtidigt som Sverige fortsatte att missa.

Det blev till slut förlust med 71–64.

– Jag är förbannad. Jag känner att vi gav dem matchen och gick ifrån det som funkar. Vi slutar spela som ett lag. Vi har kommit hit som ett lag och vi började spela individuellt som lag också. Jag är förbannad över det för det är något vi kan kontrollera.

Blir ni för bekväma?

– Hundra procent.

– Jag är en dålig förlorare. Jag kommer isolera mig i några minuter. Jag kommer lyssna på musik och sen ska jag prata med mamma och pappa, det brukar funka, Zahui.

Nu väntar guldfavoriten Frankrike i den sista gruppspelsmatchen på söndag. Även vid förlust där har Sverige chans att gå vidare eftersom de tre bästa lagen från varje grupp går vidare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM