Duplantis mållös efter Bengtssons rekordhopp

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

STOCKHOLM/DOHA. Angelica Bengtsson bröt sin stav – och slog sedan nytt svenskt rekord med en annan.

Armand Duplantis var mållös.

– Det mest otroliga jag någonsin har sett inom stavhopp. Kanske inom all idrott, säger han till Sportbladet.

Otroliga scener utspelade sig under VM-finalen i Doha.

Angelica Bengtsson rev två försök på 4,80 och i det tredje försöket bröt hon sin stav. Svenskan föll otäckt, blev liggande och kunde sedan ta sig upp själv.

Eftersom hon bröt staven skulle hon få en ny chans, efter en lång väntan. Hon hittade nämligen inte sin andra stav.

Efter en tids förvirring fick Bengtsson till slut tag i sin stav. Med den flög hon över ribban och slog därmed nytt svenskt utomhusrekord.

”Jag hade inte kunnat göra det”

På läktaren jublade den svenske stavhopparkollegan Armand Duplantis vildsint.

– Det mest otroliga jag någonsin har sett inom stavhopp. Kanske inom all idrott, säger han till Sportbladet och hyllar hennes mentala styrka.

– Jag kan inte beskriva med ord hur tufft det hon gjorde just är. Jag hade inte kunnat göra det. Otroligt, säger Duplantis.

Angelica lyckades sedan inte ta sig över 4,85 och slutade på sjätte plats.

– Herregud. Det där var otroligt. Det går inte att slå det. Hon kunde inte hitta rätt stav, hon hade brutit en stav… att komma tillbaka från det och sätta nytt svenskt utomhusrekord, är otroligt. Det är det världsmästerskap är till för, fortsatte han till SVT.

Hyllas av konkurrenterna

Grekiskan Katerina Stefanidi kom trea i tävlingen och var också mållös efteråt.

– Det var ”gangster”. Det är det enda ordet jag kan använda, säger hon och skrattar.

– Holly (Bradshaw) och jag sa till varandra ”det finns inte en chans att hon kan hoppa igen efter det”. Hon kunde ju inte hitta staven heller. Att gå från den paniken till att klara i ett sista försök är galet. Det kanske fick henne att sluta tänka, hon bara hoppade, och det var ett väldigt bra hopp.

Amerikanskan Katie Nagoette var också full av beundran. Hon har själv varit med om bryta en stav nyligen och berättar att händerna kan ta rejält med stryk när det inträffar.

– I det här fallet hade hon nog så mycket adrenalin i kroppen. Att det hände nu var nog det bästa möjliga scenariot tror jag. Hon var tvungen att hoppa direkt igen, hon hade inget val.

Publicerad:

LÄS VIDARE