Cykel

”Har svarat otroligt bra på träningen”

Lisa Nordén om satsningen inför cykel-VM

Av: 

Matilda Johansson

SPORTBLADET

OS-silverhjälten Lisa Nordén är redo för cykel-VM.

Men satsningen på att skala bort två av tre grenar från triatlon har inte kommit smärtfritt.

– Jag överlevde första tävlingen med nöd och näppe, berättar hon för Sportbladet.

2012 vann Lisa Nordén OS-silver i triathlon efter en dramatisk slutspurt. Men de senaste åren har hon börjat lägga mer och mer kärlek enbart på cykelmomentet.

Det beror på norska triathlonlandslaget och pojkvännen.

– I min förra träningsgrupp gjorde vi bedömningen att jag var tillräckligt stark i cykling och då satsade jag hårdare på simning och löpning. Men 2017 började jag träna med Norge och de har som tradition att träna mycket och hårt så då blev det mer av allt. Och jag har svarat otroligt bra på den cykelträningen.

När Sportbladet når Nordén, 34, har hon precis avslutat ett tvåtimmars intervallpass tillsammans med sin pojkvän, flerfaldige SM-mästaren i mountainbike, Calle Friberg.

– Vi har bott ihop sedan 2014 och i honom har jag den perfekta träningspartnern. När jag hänger med i hans tempo, då vet jag att jag är i bra form, säger Nordén och skrattar.

Har cykling alltid varit favoritgrenen?
– Jag har alltid haft en fallenhet och blev snabbt bra på det. Sen tycker jag att cyklingen har ett trevligt sammanhang. Det är socialt, du kan prata samtidigt och även stanna för en fika. Det tar emot mer att träna simning, då ska man iväg till en skitig och skrikig simhall.

”Överlevde med nöd och näppe”

Träningen har onekligen gett resultat då Nordén i somras vann, inte ett utan två, SM-guld i cykel. Det i sin tur gjorde att hon fick chansen att representera Sverige i världstourens linjelopp i Vårgårda i augusti. Där blev det dock inget toppresultat, hon blev 42:a över mållinjen.

– Jag överlevde det med nöd och näppe, jag körde slut på mig själv totalt. Jag behöver mer erfarenhet för att förstå dynamiken i sådana lopp. I triathlon är cyklingen på ett annat sätt, jag är exempelvis inte van vid att köra i jätteklungor med utbrytningar.

Nästa anhalt där Nordén ska dra på sig den blågula lycradressen är cykel-VM i Yorkshire, 22–29 september, där hon har fått förtroendet att köra både tempo- och linjeloppet.

Siktar på OS-plats

Vad är ditt mål i VM?

– Jag hoppas att jag kan hjälpa till så att Sverige kommer topp 15 på nationsplats, för då kvalar vi in till OS i Tokyo.

Den som har gett Nordén landslagsförtroendet är förbundskaptenen i landsvägscykel Lucas Persson. Han berättar att tempoloppet kommer att passa Nordén fint då det liknar de lopp hon är van vid från triathlon. I linjeloppet däremot, som är av samma sort som det i Vårgårda, tror han att Lisa kan få vissa svårigheter.

Vad kan Lisa Nordén bidra med?

– Lisa har en väldigt stor motor och kan ligga på hög puls väldigt länge. Första timmen i linjeloppet blir viktig och vi hoppas på en tidig utbrytning. Detta med tanke på Lisas svaghet som är att hon är oerfaren rent taktiskt i dessa lopp. Men hon har med sig mer erfarna cyklister som kan guida henne.

Cykelsatsning är kanske inte möjligt

Men även om Lisa Nordén har visat framfötterna på cykelbanan är det inte enbart upp till henne själv om hon vill göra en helhjärtad satsning på cykel framöver.

– I triathlon är jag själv och kan bestämma vilka tävlingar jag vill köra men i cykel måste jag tillhöra ett lag och bli anställd av ett stall. Jag fyller 35 i år och det är inte jätteungt i de här sammanhangen. Så att ett stall ska våga satsa på mig är inte helt givet även om det skulle vara kul.

Så du satsar lika hårt på båda sporterna nu?

– Ja, jag stänger inga dörrar åt något håll och det funkar ganska bra, faktiskt, då jag kör halv Ironman som har ett starkt fokus på cyklingen. Till skillnad från ett vanligt kortare triathlon där löpning och simning är viktigare.

Om det blir OS nästa sommar – i vilken gren får vi se dig då?

– Sannolikheten att jag finns på plats i Tokyo är väldigt liten, men lutar det åt något håll så är det cykel.

Se Lisa Nordén in action (arkiv 2018)

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det för OS-guldhjältarna i friidrott från Rio

ÄMNEN I ARTIKELN

Cykel

Lisa Nordén

Triathlon