”Jag kan bränna allt och lämna det i ruiner”

Conor McGregor i kris efter miljardintäkterna: Då är allt jag gjort värdelöst

avPatrik Brenning

Conor McGregor säger att han har ett vägval framför sig.

– Jag kan antingen vara rik och bortskämd, bränna allt på en generation och lämna allt i ruiner eller så kan jag få huvudet på skaft igen och bygga det här till något som spänner över generationer.

Men är det redan för sent?

2017 stod Conor McGregor på toppen av världen. Den beryktade irländaren fick, efter två världsmästartitlar i MMA-serien UFC, 870 miljoner kronor för att ställa upp i en boxningsmatch mot obesegrade Floyd Mayweather.

McGregor förlorade och på många sätt blev det början på en nedåtgående spiral för irländaren.

”Tar mitt fulla ansvar”

31-åringen har fortsatt att tjäna enorma pengar i oktogonen men blivit ännu mer beryktad för sina slagsmål utanför den. 31-åringen dömdes i juli 2018 till samhällstjänst för att, efter en dispyt med rivalen Khabib Nurmagomedov, ha attackerat en buss med MMA-utövare och i mars i år släpptes sedan en video där McGregor hamnar i dispyt med ett fan, tar dennes telefon och krossar den mot marken.

I augusti fortsatte de negativa skriverierna när en ny video läckte ut där fajtern slår till en äldre man i en bar i Dublin.

Conor McGregor tar nu, i en intervju med ESPN, på sig det fulla ansvaret för överfallen.

– Jag måste bara se vad som händer nu och vad som kommer hända med mig. Oavsett måste jag helt enkelt ta det. Vad det än blir så förtjänar jag det. Jag kommer ta mitt fulla ansvar och kommer inte gömma mig från det. Jag gjorde fel. Det var ett helt oacceptabelt uppträdande från en man i min position. Vad som än händer så accepterar jag det, säger 31-åringen.

McGregor beskriver hur han vet att han har världen vid sina fötter och nu ”antingen kan stampa på den eller använda den för att lyfta mig själv”. För de mindre poetiska ser irländaren ut att stå vid samma vägskäl som skickat många stora fajters på villovägar tidigare.

”Då är allt värdelöst för mig”

Det där miljonerna rullat in i sådan takt att mästarna antingen tappat kontrollen och försvunnit från kampsportscenen som sorgliga skandalmakare eller orienterat sig rätt och vandrat ut från idrotten som eviga mästare.

1 av 3

– Jag har en position som inte många fajters har haft, väldigt få... Jag kan göra det här till något för generationer. Jag kan antingen vara rik och bortskämd, bränna allt på en generation och lämna allt i ruiner eller så kan jag få huvudet på skaft igen och bygga det här till något som spänner över generationer. Till mina barn och barnbarn. Om jag inte tar vara på den här möjligheten jag har för mina barn och barnbarn så kommer all min framgång och allt jag åstadkommit bara vara värdelöst och meningslöst för mig.

ESPN: Är du rädd att det redan är för sent?

– Jag måste lyckas och kan inte följa den där klichévägen av en fajter som har allt och tappar det. Jag måste vara medveten om mitt förflutna och andras förflutna och lära mig av det. Det är vad jag kämpar med varje dag. Jag studerar allt som hänt mig och varje händelse jag stått inför i en match. Jag vill inget hellre än att komma tillbaka. Vi får se vad som händer i framtiden men jag kommer komma tillbaka med en större insikt om mig själv, mina talanger och mina mentala styrkor. Jag ser fram emot att använda det och komma tillbaka på rätt spår igen.

McGregor meddelar samtidigt att han opererade vänsterhand nu är helt läkt och att förhoppningen är en comeback i UFC redan innan årsskiftet.

ARTIKELN HANDLAR OM

UFC

MMA