Är inte Mahomes på tå kommer trofén glida ur hans grepp

CJ Björk inför nattens Super Bowl

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:

Söndagens största stjärna i Miami är tveklöst Kansas quarterback Patrick Mahomes. Men mellan 24-åringen och Super Bowl-titeln står en fantastisk fyra av frustande försvarare.

Är Mahomes inte på tå kommer han att rammas och Vince Lombardi-trofén glida ur hans grepp.

Som ett NFL-fan kan man inte annat än att bli överförtjust av att det är San Francisco 49ers och Kansas City Chiefs som ska sätta punkt för 2019 års säsong. 

Anledningen? De är helt enkelt de två bästa lagen i ligan. För visst har vi tidigare haft år där ett lag som blivit utslaget på ena sidan av konferensträdet egentligen varit bättre än det lag som representerar den andra konferensen i Super Bowl.

Men i år är inte detta fallet. 

Vi kommer även att bjudas på anfallsfotboll från ligans kanske två bästa coacher vad gäller speldesign. 49ers Kyle Shanahan med sitt ”old school-springspel” med en innovativ tvist, och Chiefs Andy Reids passpel.

Båda anammar mycket rörelse innan bollen sätts i spel.

Foto: Ed Zurga / TT NYHETSBYRÅN
Kansas City Chiefs' Patrick Mahomes (15) firar en touchdown med Eric Fisher (72) och Mitchell Schwartz.

Väl i slutspelet så såg deras resor till Super Bowl dock lite annorlunda ut. 49ers krossade sitt motstånd i NFC, medan Chiefs fick kämpa i motvind på grund av tidiga underlägen.

I denna match finns det inte heller en klar favorit. Visst, Las Vegas spelbookies menar att Chiefs bär favoritskapet med en (1) futtig poäng.

27–8 i vinstrad

Men om vi jämför quarterbacks finns det en klar favorit. Chiefs Patrick Mahomes är helt enkelt betydligt vassare än 49ers Jimmy Garoppolo.

Mahomes är inne på sitt andra år som startande QB, och han är den absolut största anledningen till Chiefs slagkraftigthet.

Sedan han tog över har Chiefs varit extremt svårslaget. Vinstraden är 27–8 och i de åtta förlusterna har Kansas aldrig förlorat med mer än sju poäng. Anledningen till detta är att Mahomes är riktigt bra på att slå ur underläge. Ett resonemang som får sitt stöd även i statistiken då han i underläge har både ligans bästa QB-rating samt touchdown-procent, och är rankad som ligatvåa i yards per passförsök.

Foto: Ben Margot / TT NYHETSBYRÅN
49ers quarterback Jimmy Garoppolo.

Effektiv löpare

Att springa med bollen på egen hand har inte varit Mahomes signum förrän i slutspelet då han plötsligt har varit Chiefs mest effektiva löpare. 

Bakgrunden är att motståndarna har valt att ha dubbel markering på lagets främsta mottagare, Travis Kelce och Tyrek Hill. Detta har resulterat i stora ytor för Mahomes att avancera med bollen på. 

49ers är dock det lag vars manskap bäst uppfyller arbetsbeskrivningen att stoppa Mahomes. 

Deras försvar har varit ligaledande i år och detta mycket tack vare frontfyran Nick Bosa, Arik Armstead, DeForest Buckner och Dee Ford. Försvarskvartetten är den enda i ligan där alla har minst 6,5 sacks vardera. Denna grupps färdigheter kommer att sättas på hårda prov mot Mahomes okonventionella spelstil i passfickan där han alltid är i rörelse för att inte bli en lätt måltavla.

Inte beroende av Garoppolo

Framåt har 49ers inte varit lika beroende av Garoppolos passarm, då det främst är lagets springspel som banat vägen till Super Bowl. Denna framgång kan främst tillskrivas HC Kyle Shanahan som är ett speldesign-geni utan like. I år har han lagt krutet på springspelet där han hela tiden gjort justeringar som blottat motståndarnas svagheter, för att sedan köra över dem med sin markattack. Shanahan är annars kanske mest känd för att förlora Super Bowls då han i rollen som anfallskoordinator fick se Atlanta Falcons besegras i en av de bästa finalerna genom tiderna då Falcons tappade 28–3 mot New England Patriots i februari 2017.

Shanahan har fått oförtjänt mycket kritik för den förlusten, och även stämpeln att ha fått sin tränarkarriär till skänks genom sin pappa Mike – vars glansdagar med Denver Broncos resulterade i två Super Bowl-titlar. 

Men den framgång Kyle Shanahan haft kan ingen ta ifrån honom, i alla lag han figurerat har anfallet varit i topp – även Cleveland Browns 2014 där han jobbade med QB:s som Johnny Manziel och Brian Hoyer.

Sedan han fick sitt första huvudtränarjobb har han tillsammans med general managern John Lynch lyft 49ers till ett av ligans bästa lag.

Jimmy Garoppolo har likt Shanahan fått sin beskärda del av spott och spe. Efter att ha tillbringat större delen av sin NFL-karriär på bänken bakom Tom Brady i Patriots, så byttes han i slutet av 2017 bort till 49ers.

Foto: Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
Kyle Shanahan

En säsong som också avslutades på ett lovande sätt. Hoppet steg hos 49ers att de äntligen funnit sin QB-stjärna. Men en korsbandsskada 2018 hindrade tillfälligt hans framfart.

Årets kritik mot Garoppolo består mest av att han inte har behövts då lagets springattack har varit så dominant. Lite lustigt då det snarare visar prov på att 49ers använder allt som finns anfallsmässigt, i stället för att slaviskt leva och dö med sitt passpel.

Nej, Garoppolo är knappast betydelselös, han kommer att leverera bollarna till George Kittle, Emmanuel Sanders och Deebo Samuel när väl behovet finns.

Vad gäller 49ers springattack så har de en trio av running backs som har delat produktionen – Matt Brieda, Tevin Coleman och Raheem Mostert, där den senare kanske är mest framträdande. En revansch som heter duga för Mostert, som blev avskedad av sex stycken lag (Eagles, Dolphins, Ravens, Browns, Jets, Bears) innan han till slut fann sig tillrätta i 49ers 2016.

Giants skräll 2007 värmde

Sett till helheten för en Super Bowl är ingrediensen för en riktigt bra final känslor. Oavsett om det handlar om en comebackseger, en underdogsaga eller en förkrossande vinst skalas det alltid ner till vilka känslor den väcker hos oss åskådare.

En av de finaler som ligger mig allra varmast om hjärtat är Super Bowl säsongen 2007 då ett nederlagstippat New York Giants med nu pensionerade Eli Manning gick upp emot ett obesegrat New England Patriots och lyckades vinna mot alla odds. Deras comeback i fjärde kvarten efter att ha legat under hela matchen – en av NFL-historiens största skrällar – chockade alla.

Jag säger chockar för det var nästan det enda Giantsfansen skrek på sektionen där jag avnjöt finalen på University of Phoenix Stadium i Arizona – “We shocked the world”, på bred New Jersey-dialekt.

Då Super Bowl LIV är så pass oviss på förhand lär den värsta chocken utebli. Men räkna med ett sanslöst drama.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM