Nytt avtal – Rally-VM stannar i Värmland

Rally Sweden säkrat fram till och med 2022

Rally Sweden stannar i VM, kör Pontus Tidemand WRC 2020?
Rally Sweden stannar i VM, kör Pontus Tidemand WRC 2020?

Rally-VM stannar i Sverige.

I minst tre år till.

– Vi är otroligt nöjda med vårt nya avtal, säger Rally Swedens VD Glenn Olsson.

Rally Sweden är största återkommande sportevenemang och lockar varje år närmare 200 000 besökare till Värmland och närmare 100 miljoner människor ser tävlingen på tv. När de tävlande lämnade Karlstad efter årets deltävling var det inte klart om evenemanget skulle återvända till Sverige 2020.

Nu kommer beskedet. Rally Sweden har förlängt VM-avtalet i tre år till, fram till och med 2022.

– Vi började arbeta för detta redan efter tävlingen 2018 och det har varit en väldigt lång resa för att lyckas få avtalet i hamn, säger Glenn Olsson till Sportbladet.

– Promotorn vill ha in nya arrangörer och naturligtvis ha friheten att kunna byta ut evenemang och därför vill de helst skriva avtal över ett år. Till skillnad från andra arrangörer arbetar vi utan statligt stöd och behöver ha en långsiktig plan, därför ska vi vara väldigt nöjda med det treårsavtal som vi har gjort klart.

Rally Sweden säkrat till och med 2022

Den långsiktiga planen för VM i rally, WRC är att utöka antalet tävlingar från dagens 14 till 16 under de kommande åren och att då åtta deltävlingar ska genomföras i Europa och åtta på andra kontinenter. De senaste åren har Chile och Turkiet tagit var sin plats i kalendern och nästa är kommer det förmodligen att arrangeras VM-deltävlingar i så väl Kenya som Japan. Dessutom har exempelvis Kanada visat intresse för att arrangera ett vinterrally.

– Jag är väldigt nöjd med att vi nått en överenskommelse där rally-VM fortsätter att återkomma till Sverige och Norge. Kombinationen av dynamiska WRC-bilar och moln av uppriven snö och is ger spektakulära actionbilder och unika sportsliga utmaningar till WRC. Värmland har visat sig vara en utmärkt värdregion och vi uppskattar verkligen den support som finns för rally-VM från både fans och media i Sverige, säger WRC Promoters vd Oliver Ciesla.

De exakta datumen för tävlingen 2020 är ännu inte officiella och bansträckningen kommer troligen att kunna presenteras under inledningen av hösten. Redan nu är det klart att Sveriges Television, SVT har köpt de nationella tv-rättigheterna till rally-VM 2021.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.