Halvard Hanevold är död

Flerfaldige OS-guldmedaljören i skidskytte Halvard Hanevold är död.

Norska Budstikka meddelar att Hanevold dött i sitt hem i Asker under tisdagsmorgonen.

– Han var någon man såg upp till, han var nästan som en pappa till några på touren när jag började, säger Helena Ekholm.

Norskt skidskytte har sorg.

En av landets största skidskyttar under 2000-talet, Halvard Hanevold, har dött. Det är norska Budstikka som rapporterar att Hanevold dött i sitt hem i Asker under tisdagens morgon, 49 år gammal.

Tillsammans med bland andra Ole Einar Björndalen var Hanevold med och dominerade skidskyttet under slutet av 90-talet och början av 00-talet.

20 internationella medaljer

Han slog igenom när han vann distansloppet i OS i Nagano 1998. Det blev två ytterligare OS-guld i stafett 2002 och 2010 och därtill ytterligare tre OS-medaljer.

Hanevold vann även ett guld på distans på VM 2003 och tog dessutom fyra lagguld och ytterligare elva VM-medaljer.

Efter karriären har han enligt Dagbladet arbetat med att investera på aktiemarknaden och jobbat som expertkommentator på NRK.

Där har han arbetat tillsammans med Ola Lunde som berättar att dödsfallet var en chock.

– Det är helt förfärligt tragiskt. Han var med oss på NRK i helgen på Martin Fourcades lopp nere i Frankrike så det här kom som en förfärlig chock, säger han till Dagbladet.

”I skuggan av Björndalen”

Svenska stjärnan Helena Ekholm träffat Hanevold både som åkare på världscuptouren men också nu under senare år i rollen som tv-expert.

– Han var alltid otroligt vänlig. En varm och trevlig människa som det känns som alltid har funnits med i skidskyttet på något sätt. Och med fantastiska meriter som kanske hamnat i skuggan av Ole Einar Björndalen lite, säger hon och minns hur Hanevold fick rollen som ålderman på touren.

– Han var den som var äldst av alla som tävlade på slutet, han var som en pappa för några som tävlade. Någon man såg upp till, en otrolig skytt.

Björn Ferry tävlade mot Hanevold i många år.

– Vilken chock. Jag träffade honom i Oslo för bara några månader sedan. Han åkte skidor då och verkade fullt frisk, säger Ferry om beskedet till Expressen och fortsätter:

– Det är en av de personer jag har haft mest att göra med efter karriären. Vi har träffats regelbundet och suttit och snackat om aktier, placeringar och politik. Vi satt ofta kvar i matsalen, själva, och diskuterade om allting utanför idrotten. Vi pratade nästan aldrig skidskytte, säger han.

Halvard Hanevold efterlämnar fru och två barn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.