Säsongen avslutas – Svahn sprintmästare

Världscupen i längdskidor avslutas.

Linn Svahn kan nu titulera sig sprintmästare i världscupen efter att den sista tävlingen i Quebec ställts in.

– Det känns otroligt häftigt och väldigt osannolikt, säger Linn Svahn.

Internationella skidförbundet har fått hård kritik för beslutet att inte ställa in sprinttävlingarna i Quebec tidigare – trots uppgifter om att åtta lag varit på väg att hoppa av. Nu meddelar Fis till slut också att loppen inte kommer att genomföras.

Anledningen är en oro för åkarnas hälsa med tanke på coronavirusets utbredning.

37 poängs marginal

Fis skriver samtidigt att tävlingarna inte kommer att ersättas och därmed är världscupsäsongen slut. Det innebär i sin tur att Linn Svahn nu kan titulera sig segrare av sprintcupen, före lagkamraten Jonna Sundling och slovenskan Anamarija Lampic.

Det var en glädjande nyhet som väntade 20-åringen som tillsammans med sprintkollegorna i det svenska skidlandslaget åkte hem kom hem från Quebec under onsdagen.

–  När vi landade och alla satte igång telefonerna såg resten av laget att jag hade tagit hem det. Det kändes inte så dramatiskt, jag var mest trött och glad för att komma hemåt, men visst blev det lite applåder, berättar Linn Svahn.

Men när nyheten landat i hjärtat kändes det ändå rätt bra?

– Ja, jo. Det känns otroligt häftigt och väldigt osannolikt. Samtidigt har det inte varit konstigt och det är inte så att jag har överpresterat utan jag har kört stabilt och då har det gått fort. Det är väldigt häftigt att känna att den nivån jag håller nu är så hög, säger Linn Svahn.

Men du hade allra helst kört om segern?

– Ja, det var lite tufft att inte få möjligheten att få köra om det. Men jag tror inte det hade varit roligt för Lampic att ta hem det på det sättet heller och det hade inte varit roligt för mig eller Jonna.

Linn Svahn vänder nu hem till Östersund och ska bli ”ompysslad av familjen”. Sen väntar en extra lång försäsong då allt tävlande avbryts för coronaviruset.

Har du känt någon virusoro själv?

– Inte för mig personligen, men jag tycker ändå att jag kan vara orolig över utvecklingen av det. Beslutet att vi skulle hem så tvärt var väldigt vettigt, även om det var tufft för mig.

På herrsidan vinner Johannes Hösflot Kläbo sprintcupen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.