Jacobsen stoppas från avslutningen – i tårar

Astrid Jacobsen, 33, jagar topp tre i totala världscupen – men stoppas nu från avslutningen på order från skolan.

Efter loppet i Holmenkollen var hon i tårar.

– Det kan ha varit mitt sista världscuplopp, säger hon till NRK.

Astrid Jacobsen var en av flera norskor som fick betala priset för en dålig strategi, utan skidbyten, i Holmenkollens tremil. 16:e platsen var ett hårt slag i kampen om tredjeplatsen i totala världscupen där hon jagar ryskan Natalija Nepreajeva.

Men den kampen ser ändå ut att utebli under avslutande tävlingsveckorna i Kanada. Läkarstudenten Astrid Jacobsen får nämligen inte åka dit överhuvudtaget, den medicinska fakulteten i Oslo tillåter inte så mycket frånvaro från praktiken hon är satt att genomföra under våren.

– Jag ska börja på måndag, säger en tårögd Astrid Jacobsen.

– Jag måste förhålla mig till regelverket och jag har inte fått lov av universitetet att resa iväg. Det är okej, det får jag förhålla mig till, säger hon.

Astrid Jacobsen
Astrid Jacobsen

”Extra känslosamt”

Tårarna handlar i stället om att det mycket väl kan ha varit den flerfaldiga världsmästarens sista lopp i världscupen någonsin. Det är oklart om hon orkar ladda om för en ny säsong med träning, tävling och resor samtidigt som utbildningen fortsätter.

– Det är jag väldigt, väldigt osäker på. Det gör det här extra känslosamt just nu. Det har kan mycket väl ha varit mitt sista lopp i världscupen, säger hon.

Landslagstränaren Ole Morten Iversen är inte imponerad av flexibiliteten hos universitetet.

– Jag är väldigt överraskad och besviken över beskedet som kommit, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.