Bandy

Gripen Trollhättan klart för elitserien

Av: 

Christoffer Million

SPORTBLADET

Fem års väntan är över för storsatsande Gripen Trollhättan.

På onsdagskvällen blev laget klart för elitserien – efter poängshow av stjärnvärvningen Johan Esplund.

– Det är glädje och en lättnad på något sätt också, säger han.

Säsongen 2016/2017 åkte Gripen Trollhättan ur elitserien efter kval. I fjol var laget ytterst nära en återkomst till bandyns finrum. Ett insläppt mål på tilläggstid i returmötet med Rättvik gjorde dock att dalalaget tog klivet upp istället.

Inför den här säsongen sjösatte Gripen en storsatsning genom att värva AIK-stjärnan Johan Esplund och Christoffer Norin från allsvenska konkurrenten Lidköpings AIK.

Det betalade sig.

På onsdagskvällen blev den allsvenska seriesuveränen klar för elitserien efter 8–4-segern i toppmötet med Åby/Tjureda inför 856 åskådare hemma i Slättbergshallen.

– Det är glädje och en lättnad på något sätt också, att vi är klara. Det blir mycket snack och det är en rak serie, så i de sista matcherna har man känt att många som inte spelat de här matcherna har varit nervösa, säger Johan Esplund, som vunnit både SM- och VM-guld under karriären.

Gjorde fem poäng

Gripen låg under med 1–2 i paus, men blixtvände genom fyra mål på åtta minuter i starten av andra halvlek. Johan Esplund gjorde ett mål och fyra assist i segern som säkrade avancemanget.

– På sättet vi gör det i andra halvlek är roligt också, ett snyggt avslut för den här säsongen. Vi slår de som ligger tvåa och gör det väldigt bra, och med fantastiskt stöd från läktaren och runt omkring. Det är kul.

Det var det här du värvades för?

– Så är det lite grann. Givetvis har målet varit att gå upp, men det har inte varit någon jätteenkel resa. Klart att man har haft höga prestationskrav på sig också. När man nu slår ut allt och när vi har gått upp så får man vara nöjd på något sätt.

Johan Esplund, till höger i bild, glänste när Gripen Trollhättan säkrade avancemang till elitserien.

Stannar i Gripen

Följer du med laget upp i elitserien?

– Jag har ett år kvar på mitt avtal, så det är klart att jag kommer vara med och spela nästa säsong. Nu ska vi njuta i de sista matcherna, sedan ska det bli skönt att släppa bandyn och bara kunna följa med i elitseriens slutspel, säger Esplund, som är mest känd för sina år i Västerås SK och främst Villa Lidköping.

– Det har varit mycket i år, och framför allt har jag ställt rätt höga krav på mig själv. Men det har varit jättejättekul att spela i allsvenskan. Det har gett ny energi på något sätt, jag trodde att det skulle vara svårare på så sätt.

Hur firar ni i kväll?

– Det bankar rätt mycket här från Gripen Bar, men jag har ett camp här under sportlovet och har ungdomar att ta hand om i morgon bitti. Jag har haft fokus på dom i två dagar och inte tänkt så mycket på dagens match. Det har gett mycket energi också, säger Johan Esplund.

– Så vi får väl se. Det blir nog ganska sent i kväll, men man får väl ta det där i morgon.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Million: Nu måste finalerna lämna Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy

Gripen

Johan Esplund

Trollhättan