AVSLÖJAR: J-O Waldner startar ”pingisens Ryder Cup”

Waldner Cup blir verklighet 2022: ”En extra krydda”

Går det att rå på Kina ens om man samlar resten av världens bästa?

Det vill Jan-Ove Waldner ta reda på när han presenterar Waldner Cup.

– Det blir som pingisens Ryder Cup. Det kommer bli helt sjukt, säger han.

I golfens värld är Ryder Cup en klassisk turnering. Där samlar en ledare Europas golfelit för att utmana stormakten USA. Nu kan Sportbladet avslöja att bordtennisen får en motsvarighet – och ingen mindre än Jan-Ove Waldner står bakom dem.

– Vi har hållit på med det här under tre års tid och nu börjar det äntligen bli klart. Det blir spännande att se. Jäkligt intressant, säger Waldner till Sportbladet.

Waldner Cup, som den heter, kommer för första gången gå av stapeln 26–31 juli nästa år. Spelplats blir Oslo. Och hela världen är bjuden.

Gör upp med stora rivalen igen

Idén är framtagen av J-O själv, hans agent och vän Mattias Frisk samt norrmannen Nils Marius Otterstad. Det första samtalet Waldner ringde var till självaste Liu Guoliang. En av de största genom alla tider – och en av J-O:s största rivaler. De gick flera klassiska matcher mot varandra. Bland annat den första matchen i lag-VM-finalen 2000 i Kuala Lumpur.

Jan-Ove Waldner.
Jan-Ove Waldner.
Liu Guoliang.
Liu Guoliang.

Nu kommer Waldner basa över lag Resten av Världen, medan Guoliang tar ut Lag Kina.

– Det ger det en extra krydda. Det kunde bli rätt hätsk när vi mötte varandra och så, men efteråt garvade vi alltid åt det och drack bira ihop. Han är nog den jag haft svårast att möta någonsin. Han vann de fem första matcherna, sedan lärde jag mig och vann de fyra sista. När jag slog honom den fjärde gången lade han ned. Han var rädd att förstöra kvoten kanske, skrattar Waldner.

Och när de nu åter ställs mot varandra har Guoliang lovat att Kina ska komma med bästa möjliga lag. Det mesta talar för att den femfaldige olympiske mästaren Ma Long kommer till Oslo.

– Han har vunnit mycket, men inte Waldner Cup! Det ska mycket till för att han inte ska komma, säger J-O, och fortsätter:

– Med draget som finns i Kina och med mitt och Liu Guoliangs namn har vi världens chans att göra det här hur stort som helst.

Lovar svenskt deltagande

J-O själv kan redan nu avslöja ett par av namnen kommer till start. Den före detta världsettan Timo Boll, och Dimo Ovtcharov med två OS-silver på meritlistan.

Femfaldige olympiske mästaren Ma Long deltar.
Femfaldige olympiske mästaren Ma Long deltar.

Och det är inte bara herrar som deltar. Även damer och paraidrottare ska ingå i turneringen där lagen gör upp om den mäktiga titeln.

– Vi gör det för pingisens skull, och då vill vi ha med alla, säger Waldner.

Turneringen kommer utöver att bjuda på världens bästa bordtennis också visa upp lajvmusik av hög klass, och möten mellan resten av världen och Kina på flera plan.

Intäkter från turneringen kommer också gå till att utveckla bordtennisen över hela världen.

Men den brinnande frågan:

Får vi se några svenskar i Waldner Cup?

– Definitivt. Någon svensk kommer vara med. En svensk ska vi ha eftersom det heter Waldner Cup. Vi får se vem det blir, säger J-O.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln