47-årige svensken vann ligan med Mighty Camels

Ja, Nils van der Poel tog ett sabbatsår från skridskon och kom tillbaka starkare.

Men Mattias Metzger slutade med elithockeyn när han var 18.

Nästan tre decennier senare blev han mästare för Mighty Camels i en tv-sänd final från öknen.

Det kryllade inte av svenska hockeyspelare som blev mästare i utlandet i fjol.

Victor Hedman i Tampa Bay Lightning, Carl Klingberg och Erik Thorell i schweiziska Zug, Robin Press i finska Lukko och kanske ett knippe till.

Plus Mattias Metzger i Dubai Mighty Camels.

Fostrades i Malmö Redhawks

Den tunge forwarden som jämför sin spelstil med Thomas Holmströms. Dumpa och jaga, in framför mål, böka med motståndare och styr puckar. 47-åringen från Trelleborg som fostrades i Malmö Redhawks, la ner elitsatsningen tidigt, bara lirade motionshockey i decennier, gjorde sen comeback och som med stigande rutin ofta glider ner på backplats.

Svenske Mattias Metzger är från Trelleborg och fostrades i Malmö Redhawks. Sedan 2018 bor han och arbetar i Dubai.
Svenske Mattias Metzger är från Trelleborg och fostrades i Malmö Redhawks. Sedan 2018 bor han och arbetar i Dubai.

Ett gigantiskt community

När vi når Mattias Metzger har hans mäktiga kameler fått stryk i semin och Al Ain Theebs (”vargarna” på arabiska) har blivit mästare. Vi ska prata hockey, men vi måste nog först reda ut vad allt handlar om.

Skridskor i öknen? En svensk medelålders profil i centrum?

Mattias Metzger var också förvånad när han flyttade från Skåne till Dubai för att jobba för Tetra Pak 2018. 

– Det var överraskande att det finns ett gigantiskt hockeycommunity här. Man tänker inte att det ska spelas hockey i öknen, säger han.

”Stjärnorna har spelat i KHL”

Ligan uppstod när ett kanadensiskt flygbolag gick i konkurs för 20 år sedan. Piloterna anställdes snart av Emirates och väl på plats i Förenade Arabemiraten startade de en hockeyliga. I dag består EHL av fem lag och har ett 30-tal heltidsproffs. Resten är en mix av lokala ungdomar och hobbylirare som Mattias Metzger, som ändå behövde provspela sig till en plats i truppen.

– Stjärnorna har spelat i KHL eller andra höga ligor, men kanske inte i förstafemman. Det roliga är hur vår hockey hjälper ungdomsverksamheten – och inte bara för killar. Det finns ett kvinnligt landslag också, säger han.

Mattias Metzger är hockeymästare i Förenade Arabemiratet med sitt Mighty Camels.<
Mattias Metzger är hockeymästare i Förenade Arabemiratet med sitt Mighty Camels.<

”Inte någon glimrande teknik”

Han berättar att en vanlig ligamatch drar 30 åskådare och en het slutspelskamp det dubbla. Störst är intresset för finalen som tv-sändes när Mighty Camels gick dit i fjol.

– Vi var länge det absolut sämsta laget, men det vände mitt i säsongen, så vi tog den sista slutspelsplatsen. Där slog vi ut de som vann serien och vann också finalen över bäst av tre, säger Metzger.

Hur är stämningen på en match?

– Det är rätt lustigt, för araberna sitter i sina vita kläder och förstår inte alltid reglerna. Men de är väldigt emotionella och kan vara högljudda för en offside.

Beskriv dig som spelare!

– Jag har aldrig varit en finlirare, men växte upp med Jesper Mattsson och Andreas Lilja. Jag skymde målvakten och gjorde en del fula mål.

Hur länge ska du hålla på?

– Min plan är att vara kvar härnere i tre år till. Jag är absolut äldst i laget, men det är en sporre. Jag är tävlingsinriktad, så även om jag är till åren kommen är det svårt att släppa förbi en ungdom. Många arabiska spelare i ligan jobbar inte, de spelar bara hockey, så de är vältränade men tekniken är inte alltid glimrande. Mitt mål är att spela så länge jag klarar av att möta dem.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.