Trumps råd: Ta Saudi-pengarna

Publicerad 2022-05-21

En ny Saudi-satsning skakar om proffsgolfen.

Nu uppmanar Donald Trump spelarna att lämna PGA-touren och hoppa på den kraftigt kritiserade Saudi-touren.

”Ta pengarna och spring”‚ skriver USA:s förra president.

En ny golftour – uppbackad av den saudiarabiska staten – rör om i grytan inom proffsgolfen.

”LIV Golf Invitational Series”, som den kallas, har prispengar som sporten aldrig tidigare skådat och försöker nu locka till sig de allra största namnen.

Hittills har det gått … sådär.

Touren, som frontas av förre världsettan Greg Norman, har visserligen lyckats säkra en handfull stora namn, men majoriteten av golfens största stjärnor har vädrat sin avsky mot den och sagt att de aldrig någonsin kommer delta.

Nu kastar sig Donald Trump in i debatten.

”Utnyttjar spelarna”

USA:s ex-president – som är en stor golffanatiker – går till stenhård attack mot PGA-touren och DP World Tour (tidigare Europatouren) och uppmanar spelarna att byta sida till Saudi.

”Ta pengarna och spring! PGA har utnyttjat sina spelare i många års tid och det finns ett utbrett missnöje. PGA har obegränsad skattebefrielse, tjänar en förmögenhet och betalar chefslöner som är på en högre än vad de mest talangfulla spelarna kan spela ihop under ett bra år. LIV kan ändra på det”, skriver han på sin nya sociala plattform ”Truth Social”.

Han fortsätter:

”De är backade av Saudiarabien (precis som Formel 1, UFC, boxning, tennis och praktiskt taget alla andra sporter) och har obegränsat med pengar som kan gå till spelarna och välgörenhet. Den här nya konkurrensen kommer innebära att PGA blir tvungna att ’hosta upp degen’ och kanske även sänka de extremt skeva chefslönerna. Det var endast på grund av detta som The Players Championship hade sin största prissumma någonsin tidigare i år. Proffsspelarna borde omfamna LIV och se vad som händer – mer av allt, till alla”, skriver Trump.

”Bra folk”

Det är ingen skräll att just han backar Saudi-satsningen.

Den pågående majortävlingen PGA-mästerskapen som spelas på Southern Hills i Oklahoma nu i helgen skulle egentligen ha spelats på Trumps egen bana i Bedminster, New Jersey. Den flyttades efter stormningen av Kapitolium i fjol och Trumps bana i New Jersey kommer i stället arrangera en av Saudi-tourens tävlingar i sommar.

– Jag gjorde en deal med dem. Det är bra folk. Greg Norman har varit en gentleman och han har velat göra detta länge och nu har han den rätta uppbackningen för de saudiska pengarna är obegränsade. De kan göra jobbet och jag tror, för att vara ärlig, att när du har sex, sju miljoner dollar i förstapris så kommer rätt många att dyka upp, säger han till Golf Digest enligt Svensk Golf.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln