Jens Burman

Åkarnas irritation inför OS: ”Folk kommer fuska så länge man kan”

Av: 

Petra Thorén

Anna Rydén

SPORTBLADET

Förbud råder i Europa, men inte i Kina.

Det finns en överenskommelse med FIS, men de svenska åkarna utgår från att konkurrenter under OS kommer att tävla på de kritiserade fluorvallorna.

– Folk kommer fuska så länge man kan, säger sprintspecialisten Anton Persson.

Diskussionerna om de hälsoskadliga fluorvallorna tog fart efter Skandinaviska cupen i Falun då arrangören slog larm om bruk av otillåtna produkter, så kallade C8-vallor.

Fluorvallorna ger bra glid, men är inte hälsosamma för miljön och för människor och C8-varianten är förbjuden i hela EU.

Däremot saknar FIS ett regelverk för att straffa utövare som åker på skidor med C8-valla. Det beror på bristen av en tillförlitlig testmetod.

Efter rapporten från Falun varnade FIS tävlingsdirektör Pierre Mignerey för att bruk av produkterna kan bli aktuella under OS då de inte är förbjudna av kinesiska myndigheter. Detta trots att nationerna via en överenskommelse lovat att inte använda produkterna i samband med FIS-tävlingarna.

Situationen smått bisarr

De svenska åkarna, som förbereder sig inför OS i italienska Livigno, tycker att situationen är smått bisarr.

– Går det inte att kontrollera och inte finns ett allmänt förbud är det bara att släppa det fritt, annars kommer det bara att skapa onödiga debatter och orättvisa, säger Jens Burman till Sportbladet.

Räknar du med det finns åkare som kommer att tävla på de aktuella vallorna?

– Självklart. Det tror jag, utan tvekan.

Marcus Grate and Anton Persson.

Anton Persson fyller i:

– Det är jättetråkigt. Det är bara att hoppas att man kan komma överens därborta med internationella skidförbundet om vad som gäller i OS så att det inte blir en tolkningsfråga att vissa kör på och andra inte ens har grejerna, säger han och fortsätter:

– Det blir som någon svarthandel med de här produkterna också när det är förbjudet i EU så går det inte att få tag på för vissa. Det blir en väldigt svår situation att hålla på med.

Går det att bara ha en muntlig överenskommelse och lita på att alla håller vad de lovar?

– Nej, jag skulle säga att det ger mer prestationseffekt än dopning i vissa fören och fall. Folk kommer fuska så länge man kan. Som tur är pekar det mot att kommer vara kallt och kärvt i Kina och det är ett före där de här fluorprodukterna inte brukar vara så mycket bättre i. Så att det känns ändå hoppfullt. Det hade kanske varit en större grej i Oberstdorf.

Vallachefens oro

Petter Myhlback, svenska skidlandslagets vallachef, poängterar samma sak:

– Hade det varit i en tävling som just mästerskapet i Oberstdorf hade jag kanske varit lite mer aktiv i frågan. Men i det före som vi kommer att ställas inför i OS har man ingen konkurrensfördel av de här produkterna.

Det finns de som hävdar att det kan vara en fördel mot smutsen som förväntas bli i underlaget i Kina?

– Fluorets egenskap är egentligen inget smutsavstötande, det är vattenavstötande. Det är andra produkter i vallorna som står för det smutsavstötande. Jag tror att det är lite okunskap när man säger att det kommer att göra jättestor skillnad, för det kommer de inte att göra.

Finns det något som i prognoserna som säger att det skulle kunna bli ett OS-före där det vore en fördel?

– Nej, jag ser inte det.

Du är inte orolig om andra nationer som använder vallorna?

– Nej, det är jag inte. Jag är mer orolig över moralen från den som i så fall eventuellt skulle använda det. Men vi missar inget i konkurrensfördel.

Vallachefen Petter Myhlback.

Enligt Petter Myhlback har det inte funnits några som helst diskussioner i det svenska laget om att man ska använda sig av C8-vallor i Kina.

– Det har det inte varit. Jag tycker att det är jäkligt lätt när man går mitt på vägen och inte smyger i vassen och försöker hitta en massa kreativa lösningar.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Jens Burman

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Förtjänar att få sparken för det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jens Burman

Vinter-OS

William Poromaa