Lovande svensk VM-start i Houston

Av:  TT

Det började bra för de svenska bordtennisspelarna i VM i Houston, USA.

Sex singelmatcher, sex vinster och alla är vidare till nästa omgång.

För Anton Källberg och Truls Möregårdh var det lätt som en plätt. Däremot tvingades Kristian Karlsson till en tuff sjusetare för att ta sig vidare till den andra omgången.

För motståndet stod Ho Kwan Kit från Hongkong och det är en på förhand svår motståndare.

– Jag visste att det skulle bli en tuff match. Har mött honom några gånger tidigare. Skulle kanske avgjort när jag hade 9–8 i andra set, säger Kristian Karlsson.

Nu blev det inte så. Avgörande blev i stället starten på skiljeset där ett par riktigt bra dueller i inledningen gav Kristian Karlsson en betryggande ledning med 7–0.

Anton Källberg gjorde processen kort med Lubomir Jancarik, Tjeckien, i fyra raka set.

– Jag tyckte att jag styrde matchen från början. Vann över honom i tyska ligan förra veckan i tre raka och han hade inget nytt att komma med. Jag känner att jag har bra självförtroende, säger Anton Källberg.

”Är nöjd”

Såväl Kristian Karlsson som Truls Möregårdh hade förre världsmästaren Stellan Bengtsson på bänken.

– Det är en stor ära att ha honom som coach, säger en väldigt nöjd Truls Möregårdh.

Visserligen blev två av de fyra seten jämna, men när det väl gällde visade sig Truls Möregårdh den starkare i mötet med Ahmed Saleh, Egypten.

– Spelade stabilt. Är nöjd med både serve och returer, säger Truls Möregårdh.

För Stellan Bengtsson var detta första VM sedan 1993 som han var med som coach för Sverige.

– Jag behövde inte lång betänketid när jag fick frågan. Detta är kul och samtidigt spännande och hoppas jag kan bidra med något till grabbarna, säger Stellan Bengtsson.

Två damsegrar

De svenska damerna ville inte vara sämre än herrarna. Både Linda Bergström och Stina Källberg vann sina första matcher utan att behöva anstränga sig mer än nödvändigt.

– Jag fick en bra start och det blev inte mycket till spel. För min del gällde det mest att hålla fokus, säger Linda Bergström.

Det gjorde hon så bra att hon behändigt gick fram till 8–0 i fjärde set mot argentinskan Camila Arguelles och då var matchen i praktiken över.

Stina Källberg mötte en betydligt bättre spelare, Özge Yilmz, Turkiet, men det var aldrig någon fara, även om turkiskan bjöds på ett set.

– Vi har mötts flera gånger och jag har bara förlorat vid ett tillfälle. Jag är nöjd med min forehand och tyckte jag fajtade ner henne, säger Stina Källberg.

Persson fullbordade segerraden

Jon Persson fullbordade den svenska segerraden, sent på tisdagskvällen lokal tid. Han vann över Ibrahima Diaw, Senegal, med 4–2 i en fartfylld match med ideliga dueller i backhanddiagonalen, där svensken stod upp bra.

Efter en öppning med 3–0 i set kom Ibrahima Diaw in i matchen och Jon Persson fick slita hårt för poängen.

– Jag fick en väldigt bra start. Sedan ändrade han sitt spel och dessutom chansspelade han en hel del, säger Jon Persson, som hade lägen att vinna i raka set.

Han ledde med 8–7 i fjärde, men tappade till 10–12. Samma sak hände i femte set, där Jon Persson var i ledning med 9–5, men åter stod Diaw som vinnare med 12–10.

Därefter fick det vara nog tyckte Jon Prersson och tryckte gasen i botten och vann sjätte set med 11–2. Därmed är även han klar för andra omgången.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.