Öppnar upp om sjukdomen – behandlas i syrgaskammare

Tidigare i år berättade tv-personligheten och ex-fotbollsspelaren Chris Kamara om att han levt i en total förnekelse kring sin sjukdom.

I dag genomgår han dagliga behandlingar i en syrgaskammare för att få bukt med problemen.

– Vissa dagar är bra, andra dagar kommer det tillbaka, säger han i en intervju med Daily Mail.

Den tidigare fotbollsspelaren Chris Kamara har under de senaste 20 åren synts i Sky Sports lördagssändningar, där har han blivit en mycket uppskattad tv-personlighet med sina komiska inslag.

Efter den gångna säsongen valde 64-åringen att hoppa av sin roll då han drabbats av sjukdomen apraxi, vilket han berättade om i mars i år.

– Jag var i total förnekelse, jag ville inte acceptera det. Det var min terapeut som sa till mig att den dagen jag accepterar mitt tillstånd är dagen jag börjar läka. Det tog mig 20 månader att göra det, säger han till Daily Mail.

Har problem att få fram ord

Apraxi är ett symtom som innebär svårigheter att utföra viljemässiga rörelser och är vanligt vid skador i vänster hjärnhalva. Det kan bland annat medföra svårigheter med munmotoriken.

– En dålig dag kämpar jag för att få fram orden. Du vill säga en sak, men ett annat ord kommer ut ur munnen, berättar Kamara.

Chris Kamara.
Chris Kamara.

Genomgår syrebehandling dagligen

64-åringen är fortfarande verksam inom tv. Hans syns bland annat i programmen ”Ninja Warrior” och ”Cash in the Attic”. För att klara av det genomgår han dagliga behandlingar i en syrekammare. Han genomgår också timlånga behandlingar där han får mikroström genom kroppen.

– Alla vill ha en snabb lösning, men det måste göras långsamt. Varje gång jag tror att jag har tillfrisknat kommer det tillbaka och biter mig igen. Tålamod är en dygd, säger han.

– Jag vet inte hur många vuxna som tillfriskant från apraxi, men jag tänker vara en av dem.

Chris Kamara har under sin spelarkarriär representerat klubbar som Swindon Town, Brentford, Stoke och Leeds.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.