Pappa uppgiven inför finalen: ”Funderar på att åka hem”

TOKYO. Jakob Ingebrigtsen är på guldjakt på 1500 meter.

Men han verkar inte var sugen på att ta hjälp av sin far och tränare Gjert Ingebrigtsen.

– Jag funderar på om jag ska resa hemåt i morgon. Jag får inte snacka taktik med honom ändå, säger han till NRK.

Norge har haft några fina dagar på Olympiastadion. Karsten Warholm med sitt otroliga världsrekord och Eyvind Henriksen med ett skrällsilver i slägga.

Kvar återstår en riktig godbit för våra grannar i väster: Kan 20-årige 1500-metersfenomenet Jakob Ingebrigtsen besegra kenyanen Timothy Cheruyiot på lördag?

Torsdagens semifinal var i alla fall övertygande. Den dubble Europamästaren från 2018 tassade lätt med som en av fem i ett lopp där segraren Abel Kipsang vann på nya olympiska rekordet 3.31,65.

”Han är som ett skyddsrum”

– Det var ett väldigt bra lopp av Jakob, jag var mycket lugnare den här gången, konstaterade pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen efter loppet efter att sonen legat långt fram hela vägen.

Men Gjert, som är känd för sin frispråkighet och raka dialog med sina söner, är också lite frustrerad inför finalen. Han når inte fram till sin son, menar han.

– Jag är aldrig trygg. Han är som ett skyddsrum, han är så ”instängd”.

– Jag funderar om jag ska resa hem i morgon (läs i dag). Jag vet inte om jag orkar vara kvar här. Jag får ändå inte prata taktik eller något annat med honom.

”Kan inte så mycket om löpning”

Jakob Ingebrigtsen tycker farsan ska sluta oroa sig bara för att han inte ligger längst fram i alla lopp (i försöken tog han en köplats de första varven).

– Ja, det låter inte som han kan så mycket om löpning, tyvärr. Även om man ligger i tät så är det inte en tryggare plats än någon annan plats. Man låter sig ofta luras där, ofta kan det vara tvärtom. De som leder tidigt hamnar längst bak. För mig handlar det om att springa ett säkert lopp som sparar krafter till finaler. Det är då det gäller, säger han till NRK.

Finalen löps 13,40 svensk tid på lördag.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.