Timanovskajas liv på flykt – lever med sex livvakter

Kristina Timanovskaja, 24, gick igenom ett privat trauma under OS i Tokyo när hon tvingades fly och gömma sig från den belarusiska regimen.

Nu lever friidrottaren i Polen, omgärdad av sex livvakter dygnet runt och helt utan pengar.

– Det är väldigt komplicerat, säger hon till Der Spiegel enligt Blick.

Under OS i Tokyo i somras hamnade den belarusiska 200 meterslöparen Kristina Timanovskaja i centrum efter att ha kidnappats av sina egna ledare för att skickas tillbaka till Belarus efter att tidigare ha kritiserat sin tränare.

Timanovskaja lyckades, med hjälp av japansk polis på flygplatsen, komma undan och via omvägar ta sig till Polen och huvudstaden Warszawa där belarusiskan sedan fick humanitär asyl.

Kristina Timanovskaja i mitten.
Kristina Timanovskaja i mitten.
Kristina Timanovskaja på flygplatsen i Tokyo
Kristina Timanovskaja på flygplatsen i Tokyo

Efter över en månad på flykt har tyska Der Spiegel, enligt Blick, träffat friidrottaren där hon lever tillsammans med sin pojkvän. Den polska staten betalar för närvarande hennes försörjning och har även försett paret med en lägenhet och mat.

– Jag har inga pengar och inte längre något konto. Våra besparingar gick till en bil och lönen har använts för att hjälpa min mamma att betala av ett lån, säger hon.

Sex livvakter

Därutöver ackompanjeras Timanovskaja dygnet runt av sex livvakter, en säkerhetsåtgärd som är direkt nödvändig. För bara några veckor sedan dödades den belarusiska aktivisten Vitaly Shishov, under sin exil i Kiev. Ett mord som oppositionen tror var orkestrerat av presidenten Aleksandr Lukasjenko.

– Det skrämde mig. Det är väldigt komplicerat.

Kristina Timanovskaja med pojkvän.
Kristina Timanovskaja med pojkvän.

Timanovskaja berättar för sajten att hon ser sig själv som en patriot och kommer inte ge upp sitt belarusiska pass. I framtiden vill hon tävla för Polen i friidrottssammanhang.

Det kan dock ta upp till tre år att ändra medborgarskap, men hon hoppas att processen påskyndas.

Protester i Belarus

Hemma i Belarus har Timanovskaja fortfarande kvar sin mamma och bror. Mamman hotas med uppsägning och brodern tvingas ut i det militära trots att han är förtidspensionerad på grund av en synskada.

Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator, har hållit landet i ett hårt grepp sedan 1994. Under 2020 utbröt stora massprotester på gatorna i framförallt huvudstaden Minsk efter att flera medborgare protesterat mot att presidentvalet varit riggat.

Lukasjenka satte hårt mot hårt mot protestanterna och flertalet fängslades medan andra tappade jobbet. Bland dessa fanns bland andra basketspelaren Yelena Leuchanka, som fängslades.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.