Alice Magnell Millán om tuffa tiden – drabbad av hjärnhinneinflammation

Föräldrarnas oro: ”Värsta jag varit med om”

Alice Magnell Millán.
Alice Magnell Millán.

Löpartalangen Alice Magnell Millán, 16, hade precis kämpat sig tillbaka från en svår knäskada.

Inför ungdoms-SM kom nästa bakslag – hon drabbades av hjärnhinneinflammation.

– Jag kunde knappt sitta upp eller äta, säger hon.

För ett år sedan blev Alice Magnell Millán den yngsta svenska deltagaren i Finnkampen på 49 år när hon kom trea på 800 meter. Innan dess hade hon hunnit ta SM-brons på 1500 meter. Ett halvår senare tilldelades hon Svenska Dagbladets ”Lilla bragdguld”, 15 år gammal.

Ni hör, framtiden ser ljus ut för den unga supertalangen som tävlar för Eskilstuna Friidrott.

Men 2021 har motgångarna avlöst varandra. I april drabbades hon av en knäskada som höll henne borta från all träning i två och en halv månad.

Efter att kämpat sig tillbaka var siktet inställt på att vinna tre guldmedaljer på ungdoms-SM som avgjordes i helgen. Då kom nästa bakslag för den nyblivna 16-åringen, vilket Expressen var först att rapportera om.

– Det kändes som ett till skott i ryggen. Jag hade precis kommit tillbaka. Det gick riktigt bra på träningarna och tiderna blev bättre och bättre, så jag var väldigt taggad. Jag var tillbaka i min form, sen kom det här... berättar Alice när Sportbladet når henne.

 Alice Magnell Millán på sjukhuset.
Alice Magnell Millán på sjukhuset.

”Det blev svart”

Allt började med en till synes vanlig huvudvärk för drygt två veckor sedan.

– Jag hade väldigt ont i huvudet och pappa trodde att det var spänningshuvudvärk eftersom jag brukar ha det ibland. Men smärtan blev bara värre och värre. Då fattade vi att de inte var så.

Kroppstemperaturen steg, föräldrarnas oro likaså.

Alice skjutsades snabbt in till akuten. Efter att läkarna hade undersökt ryggmärgsvätskan pekade de första provsvaren mot borrelia, men det visade sig vara hjärnhinneinflammation orsakad av vattkoppsvirus.

– Jag blev inlagd och då var det som värst. Jag kunde knappt sitta upp, det blev svart för ögonen och jag hade väldigt svårt att röra mig. Jag kunde inte gå och aptiten försvann helt. Det gick knappt att äta så jag fick dropp. Jag fick en infart i halsen där de gav mig medicin och sådant.

Fidel Millán de la Oliva är både pappa och tränare åt Alice, precis som han är för sonen Emil Millán de la Oliva, 20 – även han en framgångsrik löpare.

Fidel berättar att det var många tankar som flög genom huvudet när Alice låg på sjukhuset.

– I ett sådant läge korsar man så många fingrar man kan för att det ska gå åt rätt håll.

Mamma Anna Magnell skjuter in:

– Jag var verkligen jättechockad. Usch. Det värsta jag varit med om.

 Pappa Fidel Millán de la Oliva och Alice Magnell Millán.
Pappa Fidel Millán de la Oliva och Alice Magnell Millán.

”Är glad och tacksam för det”

Lyckligtvis vände allt till det bättre relativt snabbt.

– På tre dagar gick jag från att må som värst till att må bra igen. Tanken var att jag skulle vara på sjukhuset mycket längre, men jag fick lämna tidigare då jag mådde mycket bättre, säger Alice.

– Det hade kunnat bli värre om jag inte hade sökt vård väldigt snabbt. Jag är verkligen glad och tacksam för det. Jag har läst lite på nätet om vad som har hänt med folk som inte har sökt vård snabbt och fått medicin.

Det kommer dröja veckor, kanske månader, innan vi får se Alice på löparbanorna igen. Pappa Fidel tvingas nu, för ovanlighetens skull, uppmana sin dotter att ge efter när hon känner sig trött.

– Jag får säga: ”Ta inte fram din tävlingsinstinkt nu. Du ska bara bejaka din kropp och vila”. Det är vår uppgift som föräldrar att påminna henne om det. Ungdomar är optimistiska. Om Alice skulle få bestämma skulle hon sätta igång redan nästa vecka! Men det kommer fler tåg.

Alice är trots allt bara i början av karriären.

– När jag låg där blev jag verkligen tacksam över vardagen. Att kunna träna. Ibland glömmer man bort att vissa inte har möjlighet att röra på sig, att göra vardagliga grejer. Det kommer jag ta med mig, säger hon.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN