Gottfridsson 0,25 procent från att bli bäst i världen

”Svårt att toppa det”

Publicerad 2022-03-29

0,25 procentenheter av rösterna.

Så nära var Jim Gottfridsson att utses till årets spelare i världen 2021 av det internationella handbollsförbundet.

– Jag får försöka göra det ännu bättre 2022, säger han till Sportbladet.

Sverige har haft många stora handbollsspelare genom åren men bara två svenskar har officiellt korats till årets spelare i världen av det internationella förbundet (IHF):

Magnus Wislander på herrsidan 1990.

Mia Hermansson-Högdahl på damsidan 1994.

Vi kan lugnt konstatera att sedan dess har ingen svensk varit närmare att få priset än Jim Gottfridsson för 2021.

Spelmotorn var en av de fem nominerade för andra gången i karriären (första var 2018) och när IHF i måndags presenterade resultatet där handbollsälskare över hela världen fått rösta visade det sig att han hade fått 0,25(!) procentenheter färre röster än vinnaren Niklas Landin: 23,87 procent mot 24,12. Den danske målvakten tog för övrigt hem utmärkelsen för andra gången i rad (han vann 2019 och sedan delades det inte ut något pris för 2020 på grund av pandemin).

– Man kan säga att jag var hack i häl. En hedersam andraplats. Men jag får gratulera Niklas Landin som presterat fantastiskt han också, konstaterar Gottfridsson när Sportbladet når honom.

Lite surt ändå eller?

– Jag hade inte blivit ledsen om jag hade vunnit, om man säger så. Gräma sig är kanske inte rätt ord men det hade varit jättehäftigt att vinna det.

Danskarna tog storslam

29-åringen hade ett mycket fint 2021. Han tog plats i VM:s all star-lag när Sverige tog silver och utsågs på våren till Bundesligas bästa spelare.

Jim Gottfridsson efter EM-guldet.

– Det är svårt att toppa det som utespelare. Men jag får försöka göra det ännu bättre 2022. Det har ju börjat bra.

Ja, Gottfridsson korades nämligen till hela EM:s bästa spelare när Sverige tog guld i januari. Då blev han en av blott tre spelare som utsetts till EM:s bästa två gånger efter att fått priset också 2018. De andra två är inga mindre än Nikola Karabatic och Ivano Balic.

Nyligen fick Gottfridsson en annan tung utnämning i handbollsvärlden när han tog plats i sajten Handball-Planets all star-lag. Det gjorde ytterligare en svensk: Hampus Wanne på vänsterkanten.

– Min rumskompis! Ska bli intressant vem som utses till bästa spelare i Sverige 2021/22. Det är väl snart dags? Jag borde ligga bra till, haha.

Gottfridsson tog emot detta pris 2017/18. Wanne fick det förra säsongen.

Danmark tog faktiskt hem samtliga fyra priser som delades ut av IHF. Bästa damspelare blev målvakten Sandra Toft och bästa tränare på dam- respektive herrsidan korades förbundskaptenerna Jesper Jensen och Nikolaj Jacobsen till.

Har dansk handboll varit bäst på att mobilisera sina supportrar eller?

– Jag låter det vara osagt om danskarna är flitigast på att rösta. Jag är glad för de röster jag fick, säger Gottfridsson.

Tror på Sävehof

På onsdagen går hans Flensburg in i åttondelsfinalen i Champions League mot ungerska Pick Szeged.

I Bundesliga jagar man andraplatsen, som ger en Champions League-plats nästa säsong, bakom suveräna serieledarna Magdeburg.

– Vi måste förmodligen gå rent i de tio ligamatcher som återstår om vi ska bli tvåa, säger han.

Hemma i Sverige åkte hans moderklubb IFK Ystad ur handbollsligan förra veckan.

– De har dessvärre varit det klart sämsta laget i serien.

YIF, det andra ystadslaget som Gottfridsson också spelat i, inleder på tisdagen sin kvartsfinal mot Malmö.

– Jag ska inte vara negativ men det brukar se bra ut och sedan händer det något i slutspelet med ystadslagen. Men de ska ju klara sig förbi kvartsfinalen, även om det blir tufft, och sedan får vi se vad som händer. I slutändan tror jag dock att Sävehof står som en klar vinnare efter att vunnit finalen mot Kristianstad, spår Gottfridsson.

Följ ämnen i artikeln