Armand Duplantis satte nytt utomhusrekord

Genrep inför sommarens VM – då slog Armand Duplantis sitt eget utomhusrekord.

”Mondo” klarade 6,16 hemma i Stockholm.

– Galet. Det här är det minsta jag kan göra för alla som är här och kollar på mig, säger han.

Armand Duplantis hade för en gångs skull tur med vädret den här säsongen.

Bauhausgalan var 22-åringens första tävling på Stadion sedan flytten till Stockholm – och visst levererade han inför nära och kära i publiken.

PLUS: Wennerholm: Är ett nytt världsrekord för mig


– Det är extra speciellt att göra det här. Man vill alltid försvara sin hemmaplan, säger Duplantis och fortsätter:

– Det känns faktiskt surrealistiskt. Stödet betydde allt för mig den här kvällen. Jag ville bjuda på något speciellt.

Det kom några droppar regn där ett tag, hann du bli orolig för att vädergudarna skulle slå till igen?

– Ja, det hade varit skit. Men vi klarade oss. Man kan inte alltid lita på att man ska slippa regn i Stockholm, men i dag var det bra.

”Vill hoppa högre på VM”

”Mondo” – som hoppade 6,20 och satte nytt världsrekord på inomhus-VM i Belgrad i mars – hade hoppat 6,15 som bäst utomhus tidigare. Ett rekord han satte i Rom 2020.

Efter att enkelt ha svävat över 6,03 höjde han till 6,16 och klarade på andra försöket. Han firade vilt och valde sedan att stanna på höjden.

– Jag kände mig okej med 6,16. Det var en höjd som dök upp i mitt huvud i morse. Jag tänkte: ”Jag ska ta 6,16 om jag har chansen”. Jag vill hoppa högre på VM, så klart, men vi får se.

– Den dagen jag går för 6,21 kommer jag inte sätta upp ribban på 6,16 före.

Christopher Nilsen, USA, slutade tvåa och Thiago Braz, Brasilien, kom trea. Båda rev ut sig på 6,03. Renaud Lavillenie, Frankrike, slutade femma och kallar sin svenske vän för ”galen”.

– Allt kan hända med honom. Det är otroligt. Jag älskar honom som person och att se honom hoppa på den här nivån är väldigt viktigt för friidrottsvärlden.

Hyllas av Sagnia

Längdhopparen Khaddi Sagnia var också imponerad.

– Han är grym! Det är så jäkla kul att se och att få vara med om. Det här är otroligt viktigt för svensk friidrott och jag unnar honom verkligen all framgång. Det är en ”humble” kille, han är verkligen ”down to earth” och att bara få vara runt honom ger så mycket energi.

Tävlingen var den sista innan utomhus-VM i Eugene, USA som startar den 15 juli. Ett VM-guld utomhus är den enda titeln Armand Duplantis saknar – och frågan är om han är sitt livs form just nu.

– Hmm, jag vet inte. Jag antar det. Men känslan är att jag har ännu mer i mig. Det var inte som att jag gjorde allting perfekt i dag. Det finns fortfarande utrymme för förbättring, säger Armand Duplantis.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.