”Vill visa att jag är värd en plats i WRC”

Efter mer än sex månader är Pontus Tidemand tillbaka i WRC.

Och han är här för att stanna.

– Jag vill inget annat än köra till mig ett fabrikskontrakt till nästa säsong, säger han.

Den svensken rallyföraren fanns med i WRC när säsongen startade i Monte Carlo i januari och därefter fick han även chansen i Rally Sweden. En tävling som han slutade på plats åtta.

Sedan har det varit tyst. Tidemand har tävlat i EM i rallycross och kört olika utvecklingstester för rallysatsningarna hos både Volkswagen och Skoda, men han har inte fått chansen i VM.

Inte förrän nu.
Tillsammans med brittiska M-sport kör han både VM-deltävlingen i Turkiet den här helgen och deltävlingen i Wales som avgörs under den första helgen i oktober.

– Vi har hela tiden jobbat mot att jag ska få chansen under den andra halvan av säsongen och det är stor skillnad nu mot hur det var i början av året. Nu känner jag teamet och bilen och jag behöver inte börja om på noll, säger Pontus Tidemand.

– Jag ser fram emot att få tid i bilen och vänja mig vid tävlingsformatet igen. Jag känner ingen press utan ska bara ha kul. Den som förstår någonting om hur den här sporten fungerar vet att det är rimligt att tro att den som hoppar in i en tävling här och där och slåss i toppen. Det går inte.

”Vill visa att jag är värd en plats”

Vilka förhoppningar har du själv?

– Jag vill köra stabilt och hoppas att jag ska kunna göra någon bra tid på en eller två sträckor. Det vore fint, säger han.

– Jag tror att Wales kan bli en riktigt bra tävling, då har jag en tävling i ryggen och det är hemmaplan för Ford. Därför tror jag att det kan bli en del tester och att det finns bra förutsättningar att lyckas i den tävlingen.

Där har han tävlat tre gånger i WRC2 vilket resulterat i en seger och i två andraplatser, men den här gången ligger målsättningen betydligt längre fram än så. I Turkiet ligger han tia efter att han inlett med en riktigt bra förstasträcka, men därefter drabbats av en punktering. Tidemand ,som tidigare har vunnit både junior-VM och WRC2, känner ändå ett lugn inför fortsättningen av helgen. Han arbetar långsiktigt för att bli Sveriges näste förare i WRC.

– Jag vill visa att jag är värd en plats i WRC, i ett fabriksteam. De är det jag vill, säger Pontus Tidemand.

– Därför måste jag visa att jag är värd den chansen.

Annas motor - veckans snackisar 14.9

Pole position

Charles Leclerc

Han vann F1-loppet på Spa. Sju dagar senare tog han en ännu större seger när han som Ferrariförare vann Italiens GP. Det var Ferraris första seger på hemmaplan sedan 2010 och den kom sedan Leclerc stått emot en enorm press under 53 varv. Från start till mål.

2) Valentino Rossi

MotoGP på Misano är Valentino Rossis hemmarcace. Det är han som är huvudpersonen och publiken drömmer om en en seger på söndag. I VM är dock Marc Marquez ett betryggande övertag när sju deltävlingar återstår.

3) Bröderna Hansen

Det är norrmannen Andreas Bakkerud som leder VM, men Timmy och Kevin är båda två poäng efter inför helgens deltävling i Lettland. Därefter återstår bara finalen i Sydafrika. Därmed har Sverige chansen på att vinna ytterligare en VM-titel i rallycross.

4) Esa Pekka Lappi

Finländaren har övertaget i Turkiets VM-rally. Pontus Tidemand som var bra med efter den första sträckan drabbades av en punktering och ligger på plats tio efter dag 1.

5) Thed Björk

Han är trea i WTCR när fyra deltävlingar återstår. I helgen kör han, Johan Kristoffersson och mästerskapet i Kina.

6) Felix Rosenqvist

Nästa helg är det dags för finalen av IndyCar och svensken har goda möjligheter att bli årets rookie.

7) Alex Peroni

F3-föraren som kraschade så illa på Monza förra helgen skadade en kota i ryggen och drabbades av en svår hjärnskakning i samband med olyckan. Han har lämnat sjukhuset och återvänt hem till Tasmanien, men kommer inte att tävla mer i år. Målet är att köra Formel 3 2020.

8) Albin Elowson

2018 vann han både Novemberkåsan och Gotland Grand National. I år vill han försvara segrarna och även köra för Sverige i Six Days. Han kör tillsammans med dubble SM-vinnaren Micke Persson, EM-silvermedaljören i 125 cc Albin Norrbin samt Noa Largén. Tävlingen avgörs i Portugal, den 11 till 16 november.

9) Fernando Alonso

Efter ett framgångsrikt test med Toyota Gazoo Racing ska han köra sitt första ökenrally i Sydafrika den här helgen. Målet är Dakar 2020 och som kartläsare har han Marc Coma, som har kört tävlingen med mc 12 gånger och vunnit den fem. Därefter blev han sportdirektör i Rally Dakar.

10) Carlos Sainz

Den dubble världsmästaren i rally ska 2020 köra Rally Dakar för 13:e gången. Han har förlängt med X-Raid. Spanjoren har vunnit Rally Dakar, men ser en ny utmaning i att tävlingen 2020 avgörs i Saudiarabien.

Motorstopp

Haas

Inte nog med att resultaten är en besvikelse, nu har teamet också brutit med huvudsponsorn Rich Energy.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.