Längdskidor

Frida Karlsson skriver nytt superkontrakt: Stort sammanhang

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Frida Karlsson har tecknat sitt största sponsoravtal i karriären.

Pengarna ger henne trygghet, samhörigheten en stolthet.

– Det känns häftigt att tillhöra samma team som Leo Messi och Mikaela Shiffrin, säger skidåkaren.

För ett år sedan var vardagen intensiv, ny och omtumlande för den unga längdåkaren. Uppståndelsen var massiv efter tre VM-medaljer och 20 rådgivare erbjöd sina tjänster. Valet föll på modern.

Nu rattar 20-åringen från Sollefteå och hennes mor Mia Karlsson det egna företaget med en grundad kompass.

I dag på morgonen meddelar skidåkaren och det tyska multinationella företaget Adidas att deras vägar har korsats, något Sportbladet också kan berätta. Avtalet löper på fyra år.

– Det känns riktigt kul. Det är en ny typ av samarbete för min del. De sponsrar mig som person också, inte bara som skidåkare. Det känns som att de vill vara med på ett djupare plan, säger Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag har sett upp till Adidas när jag hållit på med olika idrotter, som fotbollen. Det är stort att vara en i ett sådant sammanhang. Det känns häftigt att tillhöra samma team Leo Messi och Mikaela Shiffrin, säger Frida Karlsson.

Hon hoppas att få möjlighet att träffa några av de internationella stjärnorna åren framöver, men samarbetet har initialt begränsats på grund av coronakrisen. Frida Karlsson har inlett sin försäsongsträning och befinner sig just nu i Åsarna.

Avtalet är det största Frida Karlsson tecknat efter genombrottet på VM i Seefeld 2019.

Det innebär en grundplåt som skapar ekonomisk frihet för den unga åkaren som är i starten av sin satsning och det öppnar dörrarna till en ny värld.

– Det är klart att det betyder mycket. Detta är mitt jobb. Jag knäcker inte extra, det här är vad jag ska försörja mig på. Det här ger en extra trygghet för att göra min satsning med den träning som krävs fullt ut. Och jag kan tacka nej till andra avtal som jag skulle vara tvungen att säga ja till om jag inte hade haft det här, säger Frida Karlsson.

Prispengarna framme

Den unga skidåkaren hade sedan tidigare en enskild firma, men startade i fjol ett aktiebolag: FK Sports and Marketing.

Enligt årsredovisningen från 2019 är den totala summan tillgångar i företaget 1,5 miljoner kronor efter ett resultat på 684 248 kronor. Mia Karlsson vill inte avslöja vad summan på kontraktet landar, men det blir det största avtalet som skidåkaren har och en betydande inkomst under de kommande fyra åren.

Enligt varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon är det svårt att värdera ett personligt kontrakt med de stora bolagen i sportens värld då de varierar betydligt. Frida Karlsson får i sitt avtal både kläder, material och en ekonomisk ersättning.

– Jag tror att det är en bra deal. Jag skulle sträcka mig till att säga att det kan handla om miljonbelopp över avtalets tid. Det kan också finnas prestationsbaserade inslag i kontraktet, säger Niklas Turner Olovzon.

Den främsta och mest kända profilen inom längdsporten i Sverige är fortsatt Charlotte Kalla, som slog igenom elva år före Frida Karlsson.

– Frida är inte på Kalla-nivå ännu. Men det är en bra tajming nu, både sett till längd och i Sverige. Vi letar efter nya fixstjärnor. Det är en bra tid att slå igenom. Vi har Sarah Sjöström, Kalla - jag räknar bort Zlatan i det sammanhanget – som har varit i ropet rätt länge. Det har poppat upp personer som jag har uttalat mig om, sen har de inte kommit upp till den högsta nivån, säger Niklas Turner Olovzon och fortsätter:

– Man har talat om Charlotte Kallas arvtagerska, men ingen har etablerat sig där på allvar och det krävs att du har presterat på hög nivå under flera år. Men hon (Frida Karlsson) har chansen och är en av kronprinsessorna, säger varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon

Delar av Frida Karlssons framtida inkomster lär vara prispengar. Under våren har prispengarna från segern i Holmenkollen på 100 000 kronor trillat in, även om de blev försenade.

– Pengarna har kommit så det är inte synd om Frida.., säger Mia Karlsson med ett skratt.

Första segern kom i Holmenkollen.

Frida Karlsson har så hon klarar sig. För ett år sedan tog hon studenten och nu rullar verksamheten på.

Unnar du dig något extra?

– Om det är något jag suktar efter klart att man kan unna sig det, säger Frida Karlsson.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Så har Frida Karlsson tagit sig till världstoppen

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Frida Karlsson

Mikaela Shiffrin