Vasaloppets upplopp blir 100 meter kortare

Så här ser upploppet ut i dag.
Så här ser upploppet ut i dag.

Upploppet i Vasaloppet blir 100 meter kortare.

Målet som har varit på samma ställe i 98 år flyttas.

Anledningen är att E45 breddas in mot Mora centrum och det byggs nya cykel- och gångvägar.

En ny målportal som blir identisk med den nuvarande kommer att byggas upp i Mora.

Den kommer att ligga i höjd med klockstapeln från 1672 precis vid rondellen vid Vasagatan.

Bansträckningarna justeras

Flytten innebär att det klassiska upploppet kommer att bli 100 meter kortare.

– Längden på upploppet på Vasagatan har förändrats flera gånger under historien även om målet varit på i princip samma plats sedan 1922. Den totala sträckan på loppen kommer inte att förändras nämnvärt då bansträckningarna justeras nästan årligen bland annat beroende på hur markförhållandena i Vasaloppsarenan ser ut, säger Mats Rylander, projektledare på Vasaloppet.

Här är skissen för hur målet kommer att bli istället.
Här är skissen för hur målet kommer att bli istället.

Anledningarna till flytten är de förändringar i infrastrukturen som görs i Mora med den nya genomfarten och ombyggnationer.

Vasaloppet och Mora kommun har jobbat för att skapa ett nytt mål- och aktivitetsområde, all aktivitet flyttas närmare centrum och gågatan.

Läktare som amfiteater

Nya läktare som ska påminna om en amfiteater byggs också upp kring målet.

Den nuvarande målportalen som blev permanent 1986 kommer att stå kvar på sin ursprungliga plats och blir en del av ett medaljtorg.

”En plats där deltagare får ta emot sin medalj efter målgång, möta upp nära och kära, ta bilder och insupa Vasaloppskänslan”, skriver Vasaloppet i ett pressmeddelande.

– Vi vill ha fokus på festkänsla och upplevelse. Det vi nu gör är att vi förlänger upplevelsen för deltagarna som gått i mål och låter dem njuta längre av sin prestation i stället för att direkt skicka dem vidare till väskutlämning och dusch. Vår nuvarande, klassiska målportal får en fortsatt viktig roll som ett landmärke som lockar besökare och turister året runt, säger Mats Rylander.

Det nya målområdet kommer att användas redan 2021.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.