”Sverige utraderat som skidnation”

Norska larmet: Det är kris för sporten och för SVT

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Norge krossar allt motstånd i den nya skidtouren – men alla norrmän firar inte.

Dagbladets krönikör Esten O. Säther slår istället fast att skidsporten drabbats av en kris.

En akut situation för såväl idrotten som SVT.

Norge tog en trippel på damsidan och sju av de åtta första placeringarna på herrsidan vid söndagens världscuptävlingar i Östersund. I sammandraget av nya norsk/svenska ”Ski Tour 2020” är nu bara en av de tio bästa kvinnorna från Sverige och bästa svenska herråkaren återfinns först på 19:e plats.

”Det är inte konstigt att titeln på den officiella svenska resultatlistan av misstag blev ”SkitTour 2020”. Det mesta i spåret har trots allt gått fel från start”, skriver norska Dagbladets krönikör Esten O. Säther om situationen.

Helnorsk prispall.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Helnorsk prispall.

Sedan listar norrmannen en rad faktorer som han menar pekar ut krisen för internationell skidåkning i allmänhet och svensk längdåkning i synnerhet.

”Tv-tittarna har gett upp herrarna”

Säther menar att de svenska tv-tittarna sedan länge accepterat situationen på herrsidan och därför inte längre har några som helst förhoppningar inför de tävlingarna. Detta eftersom Sverige ”aldrig varit sämre”.

”I det stora hela är det overkligt med en längdsport utan bra svenska herråkare. En av skidhistoriens bästa nationer är utraderad”.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Idel norrmän i toppen på herrsidan.

Säther menar att en hel hop med norska åkare är bättre än den bästa svenska och att skillnaden mellan Norge och Sverige i styrkeförhållanden i värsta fall kan bestå i många, många år.

Krönikören ifrågasätter dessutom om Ebba Andersson verkligen är bra nog att utmana de bästa norskorna på damsidan när hon inte var i närheten av att lyckas rycka ifrån Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng på sin egen hemmabana.

Men varför är en norrman så orolig för svensk skidsport?

Riskerar att tappa greppet

Säthers poäng är att skidåkningens särställning som tv-brasa för såväl den norska som svenska befolkningen är hotad om bristande konkurrens gör tävlingarna ointressanta. För att NRK och SVT ska kunna behålla sin stora publik menar krönikören att svensk skidsport måste börja leverera och att hoppet nu uteslutande står till damerna, med Frida Karlsson i spetsen.

”I bästa fall kan hon snart slå Therese (Johaug) och ge ny spänning till sporten på samma sätt som Stina Nilsson, Linn Svahn och resten av de många tempostarka tjejerna har lyft intresset de senaste åren. Det måste faktiskt till om längdsporten ska behålla greppet i Sverige. Och hos oss”, skriver norrmannen.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM