Friidrott

Svenskt rekord av 40-årige Mustafa Mohamed

Av: 

Emelie Fredriksson

SPORTBLADET

Mustafa Mohamed har länge velat slå det svenska rekordet i maraton – men trodde det var för sent.

Under söndagsförmiddagen gjorde han sitt livs lopp – och klarade både rekordet och SOK:s nomineringskrav till OS.

– Väldigt glad och tacksam. Jag hade inte ens OS-kvalet i tankarna, säger 40-åringen.

Mustafa Mohamed har inte skapat rubriker på länge, men under söndagsförmiddagen slog han till med sitt livs maratonlopp då han sprang i mål som 21:a på 2.10,04.

Det innebar att han kapade sitt personliga rekord med drygt två minuter.

– Jag visste att det var en grupp som skulle springa på 2.11-fart och planen var att hänga på så länge som möjligt. Jag var lite överraskad att det kändes så bra i den farten som det var, säger han.

Mohamed blev 21:a i loppet i Sevilla var fyra sekunder snabbare än David Nilssons drygt tre månader gamla svenska rekord. Nilsson slog i början av december Kjell-Erik Ståhls svenska rekord från VM i Helsingfors 1983.

”Trodde det var för sent”

– Det var extra roligt. Jag har velat slå det svenska rekordet i maraton länge, men det har inte blivit och jag har känt att nej, nu är det för sent. Men det var det inte, fantastiskt kul.

Svensken sprang rekordloppet i de nya inneskorna Nike Vaporfly. Första gången han testade dem var i New York Marathon i november. Med YMR Track club som sponsor är han fri att använda vilka skor han vill.

– Jag, som haft en del problem med vaderna, hörde inför New York att de inte skulle ge problem. Så jag testade, och det stämde. Mina vader har varit skonade.

Nu är du fast?

– Ja nu blir det dom. Jag har haft en bra upplevelse. Andra märken har börjat titta på liknande skor, man vill väl hänga med på tåget. För löpare är det mycket mentalt så jag vet inte hur mycket skillnad de gör egentligen.

Siktar mot OS

Det nya rekordet innebar att han kom under SOK:s nomineringskrav till OS i Tokyo med 56 sekunder, enligt Svenska friidrottsförbundet.

Senaste OS:et Mohamed var med i var 2008 – nu kan det bli ett tredje olympiskt spel som 40-åring. I så fall det första i maraton.

– Nu är det bara att vänta på besked från SOK. Jag har gjort det jag kan och får se vad som händer. Men jag skulle bli förvånad om jag inte kom med. Det vore väldigt roligt.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Kjell-Erik Ståhl: Nya rekorden bör strykas

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Mustafa Mohamed

Maraton