Lewis Hamilton går om Michael Schumacher

Toppar listan bäst betalda förare i F1

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har Lewis Hamilton nått toppen.

Som den bäst betalda racerföraren genom tiderna.

Han har tjänat 4,5 miljarder kronor - bara på sin racingkarriär.

Det är den ansedda amerikanska tidningen Forbes som har gjort en sammanställning av tidernas bäst betalda F1-förare och nu har den femfaldige världsmästaren Lewis Hamilton tagit över ytterligare ett av Michael Schumachers rekord.

Den 34-årige britten kom till F1 2007 och har nu tjänat 489 miljoner dollar, omräknat blir det 4,5 miljarder svenska kronor. Den inkomsten är enbart räknad på den lön han får från Mercedes, vilket är runt 464 miljoner kronor om året, och inte på några av de personliga sponsor- och reklamavtal som Hamilton har tecknat.

1 av 2 | Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Hamilton bäst betalda föraren i F1

Tidigare var Schumacher den förare som tjänat mest pengar under sin racingkarriär, då enbart kontrakten och inte några reklamkontrakt är inräknade. Schumacher vann sju VM-titlar i F1 mellan 1994 och 2004, han avslutade karriären år 2006 men återvände för tre säsonger med Mercedes fram till 2012 innan han bestämde sig för att lägga av. För sex år sedan skadade han sig svårt i en skidolycka och även om omvärlden visat ett stort intresse för hans hälsotillstånd har familjen inte lämnat ut några uppgifter om hur han mår efter olyckan.

Schumacher är fotfarande den förare som har tjänat näst mest pengar under sin karriär. Hans inkomster från racingen beräknas ligga på ungefär 4,3 miljarder kronor.

Foto: Shizuo Kambayashi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Trea på listan är Fernando Alonso, som lämnade F1 efter förra året och nu satsar på att vinna Indy 500 för att bli den första föraren efter Graham Hill som vunnit de tre stora loppen Monaco GP, Le Mans och Indianapolis 500.

– Min förhoppning är att vinna Indy 500 i år för att säkra motorsportens grand slam, sa Alonso i samband med att hans bil till det klassiska loppet presenterades.

Bra betalt för Ralf Schumacher

Fyra på listan av de bäst betalda F1-förarna genom tiderna är Sebastian Vettel, med en inkomst på 3,3 miljarder kronor och femma är Kimi Räikkönen som debuterade i F1 redan 2001 och nu är den äldsta föraren i startfältet med sina 39 år. Han beräknas ha tjänat 3 miljarder kronor under sin F1-karriär, skriver Forbes.

Tre förare som inte vunnit någon F1-titel finns med på listan av tidernas tio bäst betalda förare. Den som tjänat mest utan att vinna någon titel är Ralf Schumacher som skrev ett riktigt välbetalt kontrakt med Toyota och tjänade runt 185 miljoner kronor om året utan att vinna ett enda lopp för stallet. Han lämnade F1 2007.

Den förare som tjänat mest under sin karriär, både sett till kontrakt och till personliga avtal är fortfarande Michael Schumacher. Han beräknas ha dragit in närmare 7,5 miljarder kronor.

F1-bloggen med förarnas däckval, tider och snackisar inför Kinas GP

PODD: Aftonbladet Daily om Mysteriet Michael Schumacher

Aftonbladet Daily pratar om mysteriet med Michael Schumacher och försöker reda ut vad vi egentligen vet om en av motorsportens största stjärnor någonsin
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM