Bandy

AIK-kopplade bolaget kan anmälas för misstanke om ekobrott

Av: 

Malin Wahlberg

Bolag inblandat bakom AIK bandy kan anmälas misstänkt för ekobrott
Bolag inblandat bakom AIK bandy kan anmälas misstänkt för ekobrott

SPORTBLADET

För drygt två veckor sedan blev AIK Bandy klart för elitserien. 

Nu avslöjar Bandypuls att ekonomiska oegentligheter kan ligga bakom framgångssagan.

– I och med att man inte har lämnat ifrån sig något räkenskapsmaterial så är det klart att det finns en misstanke, säger Helena Ståbi, konkursförvaltare i ärendet, till Bandypuls.

AIK Bandy har tagit sig från division 1 hela vägen upp till elitserien. Nu skriver Bandypuls att ekonomisk brottslighet kan ha en del i framgången. 

Sajten har undersökt konkursförsatta bolaget Snöbollseffekten 1718 som tidigare haft namnet AIK bandy och varit ett helägt dotterbolag till AIK:s bandyförening med syftet att ”bedriva elitverksamhet på ett professionellt sätt”.

Gick i konkurs

AIK:s vice ordförande Marco Engborg och AIK-profilen Jonas Galotta fanns till en början med också med i det nu konkursförsatta bolagets styrelse. 

När bolaget gick i konkurs i juli 2018 avslöjades enligt Bandypuls så allvarliga brister att misstankar om bokföringsbrott uppstod. Bland annat ska bolaget sakna bokföring av flera utbetalningar från bolagets konto. 

– Jag har ännu inte anmält misstanke om bokföringsbrott, men kommer det inte in någon bokföring så kommer jag så klart göra det, säger Helena Ståbi, konkursförvaltare i ärendet till sajten och fortsätter: 

– I och med att man inte har lämnat ifrån sig något räkenskapsmaterial så är det klart att det finns en misstanke.

Jonas Galotta.

”Är överlämnat”

Det AIK-kopplade bolaget ska ha skulder på 800 000 kronor, men vem som äger bolaget är oklart. Jonas Galotta dök efter fyra försök upp i Solna Tingsrätt i fredags, men sa sig då inte ha någon kännedom om skulderna eller räkenskapsmaterialet. Det ska i stället vara överlämnat till en man som bolagets styrelse tidigare föreslagit som likvidator. 

– Det är överlämnat till honom, han har allting, säger Jonas Galotta.

Mannen själv säger till Bandypuls att han fått en del räkenskapsmaterial, men att han inte är insatt i bolagets redovisning och inte vet vem som äger bolaget i dag. 

– Den jag har haft mest kontakt med är Jonas Galotta. Han är väl den som har tagit tag i hela AIK:s bandyverksamhet och återskapat den. Galotta är den starke mannen, om man säger så, säger han. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

AIK Bandy

Jonas Galotta