Tredjeplats för Fredricson trots felfri runda

avHenrik Lundgren

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En felfri runda skulle sätta press på konkurrenterna.

Men Martin Fuchs och Steve Guerdat höll och red felfritt.

Det gjorde att Peder Fredricson slutade på tredje plats i världscupfinalen i Scandinavium. 

– Siktet var så klart inställt på att vinna, men om en halvtimme kommer att jag vara jätteglad, säger han till SVT.

Det krävdes en felfri runda för att segerchansen skulle finnas kvar. Och det var precis vad Peder Fredricson och Catch Me Not levererade.

Inför ett jublande och fullsatt Scandinavium satte svenskekipaget all möjlig press på den schweiziska duon Martin Fuchs och Steve Guerdat inför deras finalrundor. 

Fredricson hade palläge, och möjligt segerläge, efter den första finalrundan. Trots en rivning då låg han trea.

– Jag tror att han kan sätta en nolla. Men vi får hoppas att de som ligger före honom inte gör det, sa hans fru Lisen Bratt Fredricson i SVT.

Men det var precis vad som hände. Martin Fuchs och Steve Guerdat stod pall för pressen och hoppade även de felfritt.  Guerdat vann hela tävlingen.

Valde bort stjärnhästen

Fredricson valde, precis som i fredags, att rida med Catch Me Not i stället för OS-silverhästen All In som han red i i den första rundan. Catch Me Not har bara varit i Fredricsons stall sedan i somras. 

Nu blev ekipaget trea i Fredricsons första världscupfinal.

– Otroligt, otroligt. Som sagt, jag är väldigt glad. Stämningen här är nog den bästa i världen skulle jag säga. Det är oslagbart. Och jättekul att få rida världscupfinal, man känner att det är på riktigt nu eller när det är mästerskap.

För fältets andre svensk, Henrik von Eckermann, var det en tyngre dag, igen. Han och Mary Lou låg på tolfte plats inför dagen, men rev tre hinder i den första rundan och föll igenom fältet ytterligare.

– Det var inte min vecka, det kan man lugnt säga. Men så är det, säger han till SVT.

De 20 bästa ekipagen fick hoppa i finalrundan, och på sin 17:e plats var von Eckermann kvalificerad. 

Men han valde att avbryta tävlingen för att spara Mary Lou.

– Det är en avvägning och hästen styr. Den har hoppat mycket nu på slutet och jag är utom räckhåll för allt nu i tävlingen. Det finns mycket som kommer, säger han. 

ARTIKELN HANDLAR OM