Elvaåringen klar för OS i Tokyo

Norska kritiken: ”Ska bara få vara barn”

Hend Zaza överraskade alla.
Hend Zaza överraskade alla.

Vad ska din elvaåring göra i sommar?

Bada? Besöka Liseberg? Vara på kollo?

Hend Zaza, 11, ska tävla i OS i Tokyo.

I Sverige får man inte räkna resultat för elvaåringar i sporter som fotboll och handboll.

I andra sporter och på andra håll i världen är det annorlunda.

I bordtennis är elvaåriga Hend Zaza från Syrien klar för OS i Tokyo.

Motståndaren 31 år äldre

Hon överraskade alla nyligen när hon vann det västasiatiska OS-kvalet i Jordanien. Elvaåringen, som är rankad 155:a i världen, slog den 31 år äldre Mariana Sahakian i finalen.

”Grattis, vår mästare Hend till platsen i Tokyo-OS 2020”, skrev Syriens olympiska kommitté på sin Facebook-sida.

Enligt det internationella bordtennisförbundet är Zaza född den 1 januari 2009. Hon blir den första från Syrien att tävla i OS i bordtennis, som inte har någon nedre åldersgräns.

Zaza blir den femte yngsta olympiern i historien, enligt engelska The Guardian, och den yngsta sedan den rumänska konståkerskan Beatrice Hustiu var med i vinter-OS 1968.

Tidernas yngsta är den grekiska gymnasten Dimitrios Loundras som tog brons i de moderna spelen i Aten 1896. Då var han tio år och 218 dagar.

Norsk kritik

Men det kan bli fler barn i OS. Brittiska skateboardfenomenet Sky Brown, som är rankad trea i världen på damsidan i disciplinen park, kommer att fylla tolv år strax innan OS invigs. 

Men det är förstås inte okontroversiellt att barn tävlar i OS.

I Norge, där barn inte får tävla utanför Norge innan de fyllt 13, säger idrottsförbundets president Berit Kjøll till Aftenposten:

– Det finns knappt något idrottsevenemang i världen där pressen är större än i ett OS. De kraven på prestation ska en elvaåring få slippa. Hon har säkert den sportsliga nivån inne men jag tycker att hon ska få vara barn, och bara barn, i stället för att delta i OS.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN