Frida Karlsson om tuffa tiden: ”Världen rasar”

Frida Karlsson, 20, har varit tyst sedan hon stängdes av från världscupen av hälsoskäl.

Men på röda mattan till Idrottsgalan talade skidstjärnan ut om den tuffa tiden – sedan vann hon dubbla priser.

– Jag förlorar aldrig, antingen så vinner jag eller så lär jag mig någonting, sa hon med blanka ögon på scen.

Efter genombrottet i fjol tippades Frida Karlsson till och med kunna utmana Therese Johaug i världscupen i år.

Men efter tävlingarna i Ruka i slutet november stoppades Frida Karlsson från allt tävlande av hälsoskäl och har sedan dess också valt att hålla sig borta från media i väntan på klartecken för comeback.

”Väldigt tufft”

Men i dag på Idrottsgalan mötte hon media på röda mattan i Globens annex – där hon var nominerad till Årets nykomling och som en del av Årets lag – och berättade för första gången om de tuffa månaderna där hon förbjudits att tävla.

– Det var väldigt tufft, jag blev väldigt ledsen. Där och då känns det som att ens värld rasar. Men det är bara att försöka se det positivt och att man kommer starkare ut det här, säger hon.

Hur är status i dag?

– Det är positivt. Det har gått bra och jag har gått framåt men vi har några avstämningar kvar. Men jag hoppas verkligen komma tillbaka i år.

”Evigt tacksam”

Stödet från nära och kära har varit avgörande.

– Jag har haft jättebra stöd av ledningen, familj, vänner och min pojkvän (William Poromaa). Det är jag evigt tacksam för, jag vet inte om jag hade klarat det själv.

Hela tiden under tävlingsförbudet har Frida och skidförbundet avstått att kommentera närmare vad anledningen till tävlingsavbrottet är. Så vill Frida Karlsson också ha det framöver.

– Det är för personligt, för mycket på det personliga planet.

”Ses i spåren”

Inför prisutdelningen trodde hon mest på sina chanser i Årets lag.

Det skulle bli bättre än så. Hon vann först Årets lag och tog emot priset tillsammans med Stina Nilsson bara för att minuterna senare återvända som vinnare av Årets Nykomling.

– Den här utmärkelsen vill jag dela med alla er som hjälper mig på resan. Tränare, lagkamrater, familj och vänner. Tillsammans med er vill jag leva enligt mitt favoritcitat: Jag förlorar aldrig, antingen så vinner jag eller så lär jag mig någonting – och så går vi stärkta ur alla lägen. Så ses vi i skidspåren!, säger hon i tacktalet samtidigt som rösten stockar sig.

Efteråt berättade hon om känslorna på scenen:

– Det betyder mycket att få det, det är någonting med att gå igenom tuffare grejer som gör att framgångarna betyder mer, säger Karlsson.

Det var nära tårar såg det ut som?

– Ja, nästan. Det känns stort att stå här och prata inför så mycket folk, det är många i publiken jag har sett upp till mycket.

Hon avslutade talet med att blicka över mot pojkvännen William Poromaa.

– Ja det är stort att han kom hit för min skull. Egentligen var det inte tänkt så, men han vet vad det betyder för mig. Väldigt fint.

Så här tyckte läsarna om årets idrottsgala

Senaste inläggen

Denna chatt är stängd.

 • 28 januari 202000.37

  GRATTIS ÅRET KVINNLIGA IDROTTARE STINA NILSSON JERRINGPRISET 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

  Johan åberg
 • 28 januari 202000.37

  Grattis Tove, äntligen, efter många fina idrotts presentationer.

  Nils L
 • 28 januari 202000.37

  Tack alla fina idrottare för ert korrekta uppträdande och fina tal,till skillnad till mot andra tidigare galor. Inga svordomar och annat ohyfsat uppträdande eller politiska utspel.

  Stig l
 • 28 januari 202000.37

  Verkligen välförtjänt pristagare denna gång . Jag säger äntligen som många andra mångsidig idrottsutövare. Nils L

  Nils
 • 28 januari 202000.37

  Grattis Tove du var värd alla priser i kväll. Nu kanske alla förstår vilken fantastisk idrottare du är och vilken fantastisk idrott orientering är.

  Kjell
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.