Brottning

Franssons B-prov analyserat

Utesluts ur OS-truppen

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Även Jenny Franssons B-prov är positivt.

Nu utesluts hon ur Sveriges OS-trupp.

– Alla typer av dopingförseelser är oacceptabla, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I måndags avslöjade Dagens Nyheter att OS-brottaren Jenny Fransson, 32, testat positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Fransson träffade då Svensk antidoping och informerades om att hon kan begära att få B-provet analyserat, vilket hon ville.

Nu har B-provet analyserats. Även det var positivt.

Tas bort från OS-truppen

Nu meddelar Svenska Olympiska Kommittén att Fransson straffas.

– Jenny Fransson har i dag blivit permanent borttagen från den svenska OS-truppen för Tokyo 2020 och finns inte längre med i SOK:s stödprogram Topp och Talang, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Alla typer av dopingförseelser är oacceptabla, det är alltid den aktives eget fulla ansvar att inte bryta mot någon dopingregel. Oavsett om en aktiv med uppsåt eller av oaktsamhet fått i sig en förbjuden substans så är det en mycket allvarlig förseelse och i högsta grad klandervärd. Om en dopingförseelse är bekräftad kan en aktiv inte kvarstå i Topp och Talangprogrammet enligt SOK:s policy, säger Peter Reinebo.

”Helt betydelselöst”

Vad Fransson kan få för vidare bestraffningar återstår att se.

– Det som händer nu är att dopningskommissionen tar över ärendet. De gör en utredning och värdering av vad som hänt och lämnar så småningom en anmälan till dopningsnämnden som i sin tur tar beslut om eventuell bestraffning, säger dopningsexperten Arne Ljungqvist.

Vad för typ av straff är vanligt i sådana här fall?

– Det beror helt på vad som framkommer i utredningen.

Spelar det någon roll att hon haft en väldigt liten mängd av den förbjudna substansen i kroppen?

– Nej, det är helt betydelselöst. Folk hakar gärna upp sig på det, att hon haft en liten mängd, men det beror helt och hållet på när provet togs i förhållande till när hon fick i sig substansen. Det säger inget om dosen i sig.

Om det i en utredning visar sig att Fransson inte medvetet fått i sig ämnet, vad skulle det i så fall betyda?

– Det går inte att värdera i dag, det beror helt på omständigheterna, men i slutändan är det alltid idrottarens eget ansvar att se till att det inte kommer in förbjudna substansen i kroppen, säger Arne Ljungqvist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Det finns inget att tjafsa om längre

ÄMNEN I ARTIKELN

Brottning

Jenny Fransson