Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: Det vore det största som hänt svensk basket

SPORTBLADET

OOSTENDE. En OS-plats skulle vara det största som hänt svensk basket. 

För att nå dit måste Sverige inte bara spela på en nivå de aldrig tidigare varit på. 

De tvingas också övervinna osportsliga, oseriösa och obegripliga förutsättningar.

För många idrottare är OS det allra största, den ultimata drömmen. För ett svenskt basketlandslag har det länge varit just en dröm utom räckhåll. 

Men nu står Sverige på tröskeln. Den må vara högre att ta sig över än den mäktiga Sint-Petrus-en-Paulus-kyrkan här i belgiska kuststaden Oostende, men den lever. 

Av den gyllene generationen som tog ett sensationellt silver i U19-VM 2007 finns bara Louice Halvarsson och Frida och Elin Eldebrink kvar. 

För dem kan det här vara sista chansen. Sjätteplatsen i sommarens EM var en stor framgång för landslaget och svensk basket, men ett avancemang till OS skulle vara större än allt annat.

Kan få ödesdigra konsekvenser

Det här kvalet betyder mycket för många. Men det Internationella basketbollförbundet, Fiba, verkar inte ta det på lika stort allvar. Hur förklarar de annars det faktum att redan OS-klara Japan och USA deltar i kvalet?

Efter ett antal kontaktförsök kommer ett mejl med en mening. Fiba menar att värdnationen och regerande världsmästarna måste få chansen att förbereda sig inför OS på bästa sätt och därmed spela tävlingsmatcher.

Ja, men då så.

– Fiba är inte den typen av förbund som motiverar sina beslut. Alla har väl förstått att det liksom inte är någon idé att tjafsa, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

Jag vet inte hur Fiba har tänkt. Men jag vet är att det varken känns sportsligt eller seriöst att nationer som inte har något att spela för möter nationer som tävlar på riktigt och slåss för att uppfylla drömmar och skriva historia. 

För Sveriges del kan Fibas hjärnsläpp få ödesdigra konsekvenser. När grupperna lottades i november hoppades alla slippa Japan och USA, men Sverige drog en av nitlotterna. 

Det innebär att en tredjeplats i gruppen inte räcker till OS om Japan slutar fyra, vilket det gör i alla andra grupper utom den med USA.

Ta chansen och spring

Det är inte som att förutsättningarna hade varit enkla utan de obegripliga reglerna.

Sverige ställs mot fyran (Kanada), nian (Belgien) och tian (Japan) på världsrankingen. De kommer att krävas basket på en nivå som det här laget inte har varit på tidigare för att sänka jättarna. Jag är övertygad om de har den i sig, men det är mycket som ska klaffa. Speciellt när Fiba försöker lägga krokben. 

– Det oroväckande är att man inte vet om Japan kommer gå in hundra procent. De kanske gör det i första matchen mot oss, men sedan? Om jag stukar foten spelar jag oavsett för det är nu eller aldrig, men de kanske sparar några spelare mot Belgien och Kanada, säger Frida Eldebrink. 

Det ska sägas att spelarna tar det hela med ett imponerande lugn. Men om OS-drömmen går i kras på grund av ett huvudlöst beslut från några tävlingsansvariga på ett kontor kommer det att vara svårt att släppa. 

Därför hoppas jag att Sverige inte ger dem möjligheten. Det ljusa i det mörka är att allt fortfarande finns att vinna. 

Sverige är inte favoriter, men vet att de en bra dag kan rå på de bästa. Ta chansen och spring. 

Hela vägen till Tokyo. 

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Malin Wahlberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Sveriges största baskettalanger på damsidan

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket

Louice Halvarsson

Elin Eldebrink

Frida Eldebrink