Här är domen mot Tollbring

Lång avstängning för rasismskandalen

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Rimbos tränare Dick Tollbring kastade en rasistisk kommentar till en domare i handbollsallsvenskan.

Nu har han fått sin dom.

Sportbladet kan avslöja att tränarprofilen stängs av i ett helt år av förbundets disciplinnämnd.

I juli framkom det att Tollbring trots avstängningen får leda lag under matcher. Läs om det här.

Dick Tollbring
Foto: Bildbyrån
Dick Tollbring

Det var i den allsvenska handbollsmatchen mellan Kungälv och Rimbo i mars som det kokade över för Rimbotränaren Dick Tollbring efter att hans spelare fått två minuters utvisning.

Tollbring kastade då en rasistisk kommentar – ”Är så trött på den svarte fan” – mot domaren Mohamed Abdulkadir, vilket Sportbladet rapporterat om.

Matchdelegaten hörde vad Tollbring, som är far till en handbollsspelande syskonskaran med landslagsstjärnan Jerry i spetsenz, sa och såg till att han fick rött kort och fick lämna bänken.

Lövgren reagerade

Många i publiken hörde också tillmälet och en av dem var gamle storspelaren Stefan Lövgren som numera är vd för Svenska handbollslandslaget AB och har en son som spelar i Kungälv.

– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt och vad idrotten står för, sa Lövgren till Sportbladet.

Sportbladet kan nu avslöja att Tollbring fälls av disciplinnämnden och stängs av i ett år från dagens datum, alltså till den 13 maj 2021.

Bedöms som grovt

I sitt svar i domen skriver Tollbring:

Jag säger något i stilen med ” Jag blir så trött på det här, du vet väl hur den svarta dömer” med syfte på att vi innan diskuteratvhur olika domare agerar och att gentemot vissa skall man bara ”hålla käft”.

När jag vräkt ur mig ”du vet väl hur den svarta dömer” inser jag att det inte lät bra, men samtidigt har jag ju sagt det ochvdet kan inte bli osagt.

Enligt mig är det jag säger inte i syfte att kränka någon enskild domare, utan bara att markera för Endrit vilken domare vi pratar om.

I domen, som Sportbladet har tagit del av, står det att Tollbrings agerande är extremt osportsligt enligt handbollens spelregler och att disciplinnämnden ”anser sig förhindrat från att bedöma förseelsen som annat än grov”.

För grov förseelse är straffet lägst ett år och högst två. Tollbring får alltså lägsta möjliga straff sett till att det hela bedöms som grovt.

Han döms till ”avstängning för deltagande i tävling och uppvisning inom Handbollen” men nämnden ”har tagit hänsyn till tränarens profession. Således tillåts Dick Tollbring att fortsätta träna lag inom handbollen under avstängningsperioden”.

Tollbring har rätt att överklaga domen till Riksidrottsnämnden inom tre veckor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN