Pengaregn efter VM-guldet – trots noll kronor i bonus

DOHA. Först Diamond League-mästare sedan världsmästare.

Septemberlönen blir något extra för Daniel Ståhl som på bara två tävlingar kastat in 1 080 000 kronor.

Men någon bonus från det svenska friidrottsförbundet blir det inte.

Aldrig någonsin har en svensk dominerat så tydligt i Diamond League som Daniel Ståhl. Seger i Doha, Stockholm, London och i finalen i Bryssel samt en andraplats bakom Fedrick Dacres i Rabat.

En sportslig dominans som också sätter spår i en allt tjockare plånbok. Varje Diamond League-seger är värd 10 000 dollar och finalen 50 000 dollar.

Och som grädde på moset: VM-guld.

Hans kast på 67,59 för honom in bland namn som Patrik Sjöberg, Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och Christian Olsson som svenska VM-guldmedaljörer. Och det ger honom en guldbonus från IAAF på 60 000 dollar (590 000 kronor).

Det innebär att Ståhlmannen, bara på de sex tävlingarna, dragit in 1 430 000 kronor. Sedan tillkommer så klart andra tävlingspremier, startpengar och sponsorkontrakt.

– Det blir en del sportjuice nu. Nej, jag vet inte vad det blir. Jag ska investera dem rätt och spara dem. Det blir kul, säger Ståhl om miljonregnet dagen efter segern i Qatar.

Inte ens traktamente

Men från svenska friidrottsförbundet kommer det inte ett öre. Ståhl får inte ens traktamente när han är på landslagsuppdrag.

– Nej, vi har inga ersättningar eller bonusar, sa Karin Torneklint till Sportbladet inför VM.

Att jämföra med diskustrean Lukas Weisshaidinger som i tillägg till prispengen på 20 000 dollar också får 25 000 euro (270 000 kronor) av sitt förbund när han blev historisk som landets första manliga medaljör på ett VM.

– Det bryr jag mig inte om. Jag tävlar för mitt land och gör allt för Sverige. Det är jag stolt över, säger Ståhl.

Frågan är om Ståhl någonsin kommer ha ett så lukrativt år som diskuskastare, nästa år ligger diskusen risigt till för att strykas från ett krympande Diamond League-program. På ett bräde riskerar närmare en miljon i tänkbara prispengar att försvinna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.