Max Verstappen har pole position i Mexico GP

Valtteri Bottas kraschade

I morgon kan Lewis Hamilton säkra VM-titeln.

Men vägen dit blir inte enkel.

Han startar från position fyra med teamkollegan och VM-konkurrenten Valtteri Bottas precis bakom.

Valtteri Bottas gjorde allt för att ta pole position i Mexiko GP i Formel 1, men det slutade i däckbarriären sedan han tappat kontrollen över bilen vilket gjorde att de konkurrenterna som kom bakom honom inte kunde förbättra sina tider.

– Jag fick avbryta mitt varv på grund av den dubbla gulflaggen, säger Sebastian Vettel som var trea i kvalet.

– Det var klart och tydligt dubbel gulflagg. Jag såg Valtteri vid sidan av banan och det sprang ut folk på banan för att hjälpa honom. Det var tydligt att man måste släppa på gasen.

Han fick se sig slagen av kollegan Charles Leclerc och av Red Bulls Max Verstappen som var snabbast av alla.

– Det har varit en mycket intressant dag och det är otroligt kul att ta pole position framförallt när vi vet att Ferrari är så otroligt snabba på raksträckorna, men teamet har aldrig slutat tro på oss och hela tiden levererat nya delar i och det har gjort oss snabba, säger Max Verstappen.

– Det känns annorlunda att få starta från pole position och inte från ruta två som jag gjort tidigare.

Behåller Verstappen pole?

Han har två raka segrar i Mexiko och goda möjligheter att bli den förste föraren att vinna deltävlingen för tredje gången i rad, men det finns en tveksamhet.

Han satte sin snabbaste tid efter det att Valtteri Bottas kraschat sin bil och efter kvalet var det stora diskussioner om han får behålla sin snabbaste tid eller inte. På tv-bilderna är det tydligt att det är guldflagg och internationella bilsportförbundet har inlett en undersökning för att se om Verstappen medvetet struntade i att gå från gasen.

Detta trots att Red Bulls förare rycker på axlarna åt incidenten.

– Det spelar väl ingen roll. De kan bara stryka min snabbaste tid, men den näst snabbaste var tillräckligt bra för pole den också, säger han enligt motorsporttotal och holländaren som hade kvalet två snabbaste tider vill inte prata om några risker när en förare ignorerar gulflagg.

– Måste vi verkligen diskutera säkerheten? Vi vet vad vi gör, annars hade vi inte kört F1. Det är kval, du trycker på. Och som jag sa, om vill styrka min snabbaste tid så gör de det.

VM-ledaren Lewis Hamilton hade fjärde bästa tid, Alex Albon, Red Bull den femte och Valtteri Bottas, Mercedes den sjätte bästa tiden.

Efter kvalet kunde läkarna konstatera att Bottas har klarat sig utan skador. Däremot behöver Mercedes mekaniker jobba hårt i natt för att bilen ska vara körduglig till Mexicos GP i morgon och Bottas ska ha en möjlighet att hålla liv i VM-kampen även efter helgens lopp.

– Bilen är väldigt skadad och vi måste se efter vilket arbete som måste göras för att den ska kunna starta i morgon, förklarar Mercedes presstalesman.

Max Verstappen.
Max Verstappen.

Så blir Lewis Hamilton världsmästare i Mexiko

Lewis Hamilton behöver ta 14 poäng mer än Valtteri Bottas för att säkra VM-titeln i Mexikos GP.

Då ska följande scenario slå in:

Hamilton slutar trea och Bottas tar inte mer än en poäng, vilket betyder max plats tio och inte det snabbaste varvet.

Hamilton slutar trea, Bottas blir nia och Hamilton tar bonuspoängen.

Hamilton blir tvåa och Bottas är inte bättre än åtta och han tar inte bonuspoängen.

Hamilton vinner och Bottas inte är bättre än femma.

Hamilton vinner och tar bonuspoängen för det snabbaste varvet och Bottas är inte bättre än fyra.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.