Konkurrenterna: ”Kalle kan ta medalj”

DOHA. Kalle Berglund svepte stora delar av semifinalfältet sista 150 meterna.

En uppvisning som skrämmer konkurrenterna inför finalen.

– Han är en av de bästa, en av de snabbaste, säger flerfaldige finalisten Marcin Lewandowski från Polen.

Det såg kört ut med 250 meter kvar. Men trots att sista varvet gick på cirka 53 sekunder för hela täten så hade Kalle Berglund en ännu snabbare växel att lägga i sista 150 meterna när han tog sig till en historisk final på 1500 meter.

– Det är en öppnare final än vanligt, det är egentligen bara Timothy Cheruyiot som imponerat, är väl obesegrad i år, säger Kalle Berglund.

Och hans två lopp så här långt i Doha gör att även konkurrenterna plötsligt ser världens 28:e snabbaste löpare i år som en medaljkandidat.

– Alla som har kommit så här långt är ett hot. Jag kan inte säga att Kalle kommer ta medalj. Men han kan vara en av de som gör det, jag skulle inte vara förvånad, säger britten Neil Gourley som också tog sig till final.

Marcin Lewandowski
Marcin Lewandowski

”Ska in och kriga”

En av de mest rutinerade finallöparna är polacken Marcin Lewandowski som vunnit IVM-silver och två IEM-guld på distansen och sprungit drösvis med mästerskapsfinaler även på 800 meter. Han ser Kalle Berglund som ett riktigt hot.

– Helt klart! Han är en av de bästa, en av de snabbaste, säger han.

Världssexan, norrmannen Filip Ingebrigtsen, blev omsprungen av Kalle Berglund på upploppet och åkte ut. Han är inte lika säker på att Berglund ska göra det bra.

– Jag tror inte han är en av de hetaste kandidaterna till medalj, men han kan överraska.

Kalle Berglund vill inte själv spekulera för mycket. Men håller med sina konkurrenter.

– Ja, jag känner att jag är otroligt bra form och allt kan hända. Springer jag bra taktiskt och håller mig kall mental så kan allt hända. Jag ska bara in och kriga, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.