Skidskytte

”Han symboliserar allt som är fel i idrotten”

Samuelssons rasande attack: Jag är förbannad på honom

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Sebastian Samuelsson har fått nog av antidopningsorganisationen Wada och dess ordförande Sir Craig Reedie.

I en rasande debattartikel kräver den svenske skidskytten att organisationen tänker om och kastar ut Ryssland från idrotten.

”President Reedie är en 78-årig vit man och symboliserar på många sätt allt som är fel med idrottsrörelsen i dag”, skriver Samuelsson på idrettspolitikk.no.

Sebastian Samuelsson har blivit en förkämpe för antidopningskampen internationellt och räds inte att höja rösten mot orättvisor och fusk. Något som tidigare lett till att svensken fått ta emot dödshot.

”Har det yttersta ansvaret”

Nu rider 22-åringen återigen ut och riktar denna gång kritik mot den högst ansvarige för idrottsrörelsens antidopningsarbete, Wadas ordförande Sir Craig Reedie.

”Jag blir förbannad på Wada-presidenten Sir Craig Reedie. Det är Reedie som har det yttersta ansvaret för den största dopningsskandalen någonsin. President Reedie är en 78-årig vit man och symboliserar på många sätt allt som är fel med idrottsrörelsen i dag”, skriver Samuelsson på idrettspolitikk.no.

Dopningsskandalen Samuelsson skriver om är Rysslands systematiska fusk under hemma-OS i Sotji 2014. Något skidskytten anser att landet kommer för billigt undan med.

”Det internationella friidrottsförbundet har varit stenhårt genom hela processen, Ryssland har inte fått delta i några tävlingar bortsett från några enstaka ryssar som tävlat under neutral flagg, och nu är det dags för alla andra internationella idrottsförbund att följa efter”, skriver Samuelsson.

”Pengar, makt och en lyxig livsstil”

Reedie kommer lämna posten som Wada-president i november men Samuelsson hyser inget större hopp om en förändring. Svensken skriver bland annat att norska politikern Linda Hofstad Helleland, som redan tidigare fått stöd av svensken i sin kandidatur till posten, ”inte har en chans i världen att bli vald”.

”Idrotten har blivit en bransch där vita män vill göra karriär på bekostnad av allt som idrotten egentligen ska handla om. Där pengar, makt och en lyxig livsstil är viktigare än idrotten”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Bilderna som Charlotte Kalla inte är nöjd med

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte

Wada

Sebastian Samuelsson